ΓΔ: 2012.42 -0.06% Τζίρος: 14.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:57:36
Φώτο: Shutterstock

Η δύσκολη αποστολή των... σεφ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»

Η αποστολή των σεφ του Ολυμπιακού Χωριού, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι οι διατροφικές ανάγκες του ίδιου αθλητή ποικίλλουν πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα.

Έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι, ο σεφ του Ολυμπιακού Χωριού, Σαρλ Γκιγιού, εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει τα μενού, που θα σερβιριστούν σε περίπου 15.000 αθλητές με πολύ διαφορετική προέλευση, γεύσεις και διατροφικές ανάγκες και νιώθει «την πίεση» να αυξάνεται μπροστά στο μέγεθος της αποστολής του.

«Πρέπει να νιώθουν σαν στο σπίτι τους», σχολίασε ο Γκιγιού, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ αναφερόμενος στον στόχος του, πρόσθεσε: «Να συμμετέχουν στην απόδοση των αθλητών μέσω της διατροφής και να σέβονται τις διατροφικές τους συνήθειες καλύπτοντας τις διατροφικές τους ανάγκες».

Απασχολούμενος από την «Sodexo Live!», θυγατρική του γίγαντα συλλογικής εστίασης Sodexo που παρέχει τροφοδοσία για μεγάλα αθλητικά γεγονότα (Super Bowl, Roland-Garros, Tour de France, κ.λπ.), ο Γκιγιού θα επιβλέπει την παροχή των 40.000 γευμάτων που σερβίρονται καθημερινά στο αθλητικό χωριό κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα μενού πρέπει να «προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες με μεγάλο εύρος, ώστε όλοι οι αθλητές να βρεθούν εκεί», προσθέτει η Καρόλ Γκαλισάντ, διευθύντρια διατροφής της Sodexo France, ικανοποιώντας τις «προσδοκίες ενός πολυπολιτισμικού  κόσμου. Κάποια προϊόντα είναι πιο αποδεκτά σε κάποιες χώρες παρά σε άλλες. Τα βάζεις όλα στο... σέικερ και... τραβάς τα μαλλιά σου», παραδέχεται χαμογελώντας.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παρέχεται κολλώδες ρύζι για τους Ασιάτες αθλητές, κόκκινα φασόλια για τους Νοτιοαμερικανούς, μαύρα φασόλια για τους Βορειοαμερικανούς, με πάντα τρία είδη μαγειρέματος για λαχανικά: στον ατμό, ψητά και σοταρισμένα.

Τα εστιατόρια του Ολυμπιακού Χωριού, που βρίσκονται στο Cité du Cinéma de Saint-Denis, βόρεια του Παρισιού, θα έχουν τέσσερα ξεχωριστά θέματα, σε «περιοχές» αφιερωμένες στη γαλλική και ασιατική κουζίνα, αλλά και σε αυτές της Αμερικής και της Αφρικής, της Καραϊβικής και της Μέσης Ανατολής.

Η αποστολή των σεφ του Ολυμπιακού Χωριού, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι οι διατροφικές ανάγκες του ίδιου αθλητή ποικίλλουν πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα. «Εάν έχει χάσει, μπορεί να θέλει να φτιάξει το κέφι του με ένα μπέργκερ, κάτι που απαγορεύεται κατά την διάρκεια της προετοιμασίας», επισημαίνει η Γκαλισάντ.

Τα πιάτα που θα σερβίρονται στο χωριό των αθλητών θα αναγράφουν στα γαλλικά και στα αγγλικά τη θρεπτική τους αξία και την ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, ώστε ο καθένας να μπορεί να τρώει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Η κουζίνα «είναι επίσης μια στιγμή συνεύρεσης», επισημαίνει ο Γκιγιού και θα είναι επίσης θέμα τιμής της γαλλικής γαστρονομίας, που εμφανίζεται στο χωριό των αθλητών, καθώς οι προσδοκίες είναι υψηλές, επειδή η κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, προσφέρει μια εξαιρετική προβολή σε διεθνές επίπεδο.

Υποστηριζόμενος από διατροφολόγους από το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, Εξειδίκευσης και Απόδοσης (Insep) και την Ελέν Ντεφράνς, η οποία κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και διατροφολόγο, η Sodexo υπέβαλε την έκτη εκδοχή του μενού στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, η οποία με τη σειρά της τα διαβίβασε στη ΔΟΕ.

Στην συνέχεια, οι ομάδες της Sodexo θα βελτιώσουν τα ζητήματα προμήθειας, κοστολόγησης, υλικοτεχνικής υποστήριξης σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιβάλλουν το 80% των τροφίμων που παράγονται στη Γαλλία (και ακόμη και το 100% για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) συμπεριλαμβανομένου 30% βιολογικών.

Ο σεφ Γκιγιού, πρέπει να «διαμορφώσει 500 συνταγές μέχρι τον Οκτώβριο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ από τις 10 Ιουλίου 2024, περίπου 200 μάγειρες και χίλια άτομα (σερβιτόροι κ.λπ.) θα αρχίσουν να εργάζονται για την παροχή διατροφής στους πρώτους αθλητές που θα φθάσουν στο Παρίσι, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

«Η πίεση είναι ήδη εδώ, αλλά είναι... καλή πίεση», τονίζει ο κορυφαίος σεφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι δύο Γάλλοι μετά από 3,5 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποφυλάκιση δύο Γάλλων που κρατούνταν στο Ιράν από το 2022. Οι Σεσίλ Κολέρ και Ζακ Παρί απελευθερώθηκαν και κατευθύνονται στη γαλλική πρεσβεία, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Γαλλία για τον αλγόριθμο TikTok που βλάπτει ανηλίκους

Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το TikTok, μετά από αναφορά του βουλευτή Ντελαπόρτ για εύκολη πρόσβαση ανηλίκων και κίνδυνο αυτοκτονίας. Την υπόθεση εξετάζει η Μονάδα κατά της Κυβερνοεγκληματικότητας.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν κάνεις ευτυχισμένη μια χώρα κλείνοντας τις αγορές της

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε σαφείς αποστάσεις από τις προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στη Γαλλία, επικρίνοντας τη στάση αριστεράς και ακροδεξιάς, και τόνισε ότι οι αυξήσεις φόρων εμποδίζουν τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν διεθνώς.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Ξεκινά η δίκη Lafarge για χρηματοδότηση τζιχαντιστών στη Συρία

Στο Παρίσι ξεκινά η δίκη της Lafarge, που κατηγορείται για χρηματοδότηση τζιχαντιστών και παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία το 2013-2014. Στο εδώλιο στελέχη της εταιρείας, δύο Σύροι μεσάζοντες και ο πρώην πρόεδρός της.