ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
τεχνητή νοημοσύνη interface

Η Google ετοιμάζει εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που θα γράφει ειδήσεις

Σύμφωνα με τους New York Times, επικεφαλής μέσων ενημέρωσης περιέγραψαν το σχέδιο της Google, που ονομάστηκε εσωτερικά "Genesis" (Γένεσις), «ενοχλητικό».

Η Google αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που θα βοηθάει τους δημοσιογράφους να γράφουν τα άρθρα τους, σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα του Τύπου, επιβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, ο κολοσσός του διαδικτύου.

Οι New York Times αποκάλυψαν την πληροφορία, διευκρινίζει ότι συμμετέχει στο σχέδιο, όπως και η Washington Post, η Wall Street Journal κι άλλες επιχειρήσεις.

«Βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης ιδεών για την παροχή δυνητικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθούν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

«Τα εργαλεία αυτά δεν σχεδιάζονται για --και δεν μπορούν-- να αντικαταστήσουν τον ουσιαστικό ρόλο που έχουν οι δημοσιογράφοι στην συλλογή και την επαλήθευση πληροφοριών και τη σύνταξη άρθρων», διευκρίνισε.

Η ιδέα αφορά τον σχεδιασμό λειτουργιών βοήθειας γραφής παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στο Gmail ή το Google Docs, αλλά ειδικά για τους δημοσιογράφους, όπως να προτείνονται διαφορετικοί τίτλοι ή ύφος γραφής.

Σύμφωνα με τους New York Times, επικεφαλής μέσων ενημέρωσης περιέγραψαν το σχέδιο της Google, που ονομάστηκε εσωτερικά "Genesis" (Γένεσις), «ενοχλητικό».

Η OpenAI, η νεοφυής επιχείρηση της Καλιφόρνιας που δημιούργησε το ChatGPT και είναι και αυτή κορυφαία εταιρεία στον τομέα της λεγόμενης «παραγωγικής» τεχνητής νοημοσύνης, έχει επίσης συνάψει πρόσφατα συμφωνίες με δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Η εταιρεία αυτή που θέλει δεδομένα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση γλωσσικών μοντέλων, εξασφάλισε την άδεια να χρησιμοποιήσει τα αρχεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) από το 1985.

Σε αντάλλαγμα, το AP θα έχει πρόσβαση «στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία της OpenAI», αναφέρουν οι δύο επιχειρήσεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Η OpenAI θα δώσει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια στο American Journalism Project, οργανισμό που υποστηρίζει πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, και έως 5 εκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις για τη χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) της και για να βοηθηθούν οι δημοσιογράφοι να ενσωματώσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην δουλειά τους.

Η μεγάλη επιτυχία της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να παράξει κάθε είδους κείμενο ή εικόνες με ένα απλό αίτημα στην καθομιλουμένη, προκαλεί πολλές ανησυχίες στους δημιουργούς περιεχομένου (καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφους κλπ).

Αρκετές προσφυγές έχουν γίνει στη δικαιοσύνη κατά των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων η OpenAI).

Οι επαγγελματίες τους προσάπτουν ότι χρησιμοποίησαν τα περιεχόμενά τους χωρίς την συγκατάθεσή τους ή αμοιβή για να τροφοδοτήσουν τα προγράμματά τους πληροφορικής. Επίσης φοβούνται ότι τα λογισμικά αυτά μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστούν ικανά να τους αντικαταστήσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις για ΤΝ από πρώην Google DeepMind και κοινό αίτημα Σάντερς-Μπάνον

Ο Μπιλάλ Τσουγκντάι, πρώην μηχανικός της Google DeepMind, προειδοποιεί ότι η ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη δύσκολα ελέγχεται και θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα, επικαλούμενος πρόσφατα περιστατικά διαρροής ελέγχου σε ΙΑ συστήματα.
Λογότυπο Google εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Google επενδύει 13 δισ. ευρώ στη Φινλανδία για κέντρα δεδομένων και AI

Η Google επενδύει 13 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια στη Φινλανδία, δημιουργώντας κέντρα δεδομένων για AI σε Χαμίνα, Καζάανι, Μούχος και Βάαλα, στη μεγαλύτερη επένδυσή της στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ψηφιακή και καινοτόμα Ελλάδα το 2030 με στήριξη στην έρευνα

Η Ελλάδα παρουσίασε τις προοπτικές ενίσχυσης υποδομών και Τεχνητής Νοημοσύνης στη 90ή ΔΕΘ, με έμφαση σε σύγχρονα data centers και το AI Factory «PHAROS», ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική.
λογότυπο Google κτίριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google παρέχει τεχνητή νοημοσύνη στο Πεντάγωνο για διαβαθμισμένη εργασία

Η Google υπέγραψε συμφωνία με το αμερικανικό Πεντάγωνο για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης της σε διαβαθμισμένες κυβερνητικές εργασίες, ακολουθώντας τις OpenAI και xAI. Συμφωνίες έως 200 εκατ. δολάρια με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
λογότυπο Google κτίριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Google: Ξεκίνησε στην Ινδία το μεγαλύτερο AI hub εκτός ΗΠΑ

Η Google ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου κέντρου τεχνητής νοημοσύνης εκτός ΗΠΑ στη Βισαχαπάτναμ της Ινδίας, επενδύοντας 15 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια. Το έργο σηματοδοτεί σημαντική δέσμευση για το ψηφιακό μέλλον της χώρας.