ΓΔ: 1424.62 0.07% Τζίρος: 22.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:23:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Μπλόκο» από τη Ρωσία στα σιτηρά, κρίση στην παγκόσμια αγορά

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε τη συμφωνία σε καιρό πολέμου που επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η πείνα αποτελεί αυξανόμενη απειλή και οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν ωθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Όταν εφαρμοστεί το μέρος της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα που αφορά τη Ρωσία, η Ρωσία θα επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πρόκειται για το τέλος μιας συμφωνίας που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι για να επιτραπεί η μεταφορά τροφίμων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Μια ξεχωριστή συμφωνία διευκόλυνε τη διακίνηση ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων εν μέσω δυτικών κυρώσεων.

Τα αντιμαχόμενα έθνη είναι και τα δύο μεγάλοι παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιέλαιου και άλλων προσιτών τροφίμων στα οποία βασίζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ρωσία έχει παραπονεθεί ότι οι περιορισμοί στη ναυτιλία και την ασφάλιση έχουν παρεμποδίσει τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων - επίσης κρίσιμες για την παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

Όμως, αναλυτές και στοιχεία εξαγωγών λένε ότι η Ρωσία έχει στείλει ποσότητες ρεκόρ σιταριού και τα λιπάσματά της επίσης ρέουν.

Η συμφωνία ανανεώθηκε για 60 ημέρες τον Μάιο εν μέσω της αντίδρασης της Μόσχας. Τους τελευταίους μήνες, η ποσότητα των τροφίμων που αποστέλλονται και ο αριθμός των πλοίων που αναχωρούν από την Ουκρανία έχουν πέσει, με τη Ρωσία να κατηγορείται ότι περιορίζει τα επιπλέον πλοία που μπορούν να συμμετάσχουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι και συνέβαλε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που συνδέεται επίσης με τις συγκρούσεις, τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, την ξηρασία και άλλους κλιματικούς παράγοντες.

Το υψηλό κόστος των σιτηρών που απαιτούνται για βασικά είδη διατροφής σε μέρη όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Νιγηρία επιδείνωσαν τις οικονομικές προκλήσεις και συνέβαλαν στο να οδηγηθούν εκατομμύρια άνθρωποι στη φτώχεια ή στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από τα χρήματά τους σε γεύματα. Τα φτωχότερα έθνη που εξαρτώνται από εισαγόμενα τρόφιμα που τιμολογούνται σε δολάρια ξοδεύουν επίσης περισσότερα, καθώς τα νομίσματά τους αποδυναμώνονται και αναγκάζονται να εισάγουν περισσότερα λόγω των κλιματικών προβλημάτων. Μέρη όπως η Σομαλία, η Κένυα, το Μαρόκο και η Τυνησία παλεύουν με την ξηρασία.

Οι τιμές των παγκόσμιων προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι και το φυτικό έλαιο, έχουν πέσει, αλλά τα τρόφιμα ήταν ήδη ακριβά πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ανακούφιση δεν έχει φτάσει στα τραπέζια των κουζινών.

Ενώ οι αναλυτές δεν αναμένουν κάτι περισσότερο από μια προσωρινή άνοδο στις τιμές των τροφίμων, επειδή χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν αυξήσει τις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται.

Ενώ οι αναλυτές δεν αναμένουν κάτι περισσότερο από μια προσωρινή άνοδο στις τιμές των τροφίμων, επειδή χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν αυξήσει τις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ δήλωσε αυτό το μήνα ότι 45 χώρες χρειάζονται εξωτερική επισιτιστική βοήθεια, με τις υψηλές τοπικές τιμές των τροφίμων να αποτελούν «παράγοντα ανησυχίας για τα επίπεδα πείνας» σε αυτά τα μέρη.

Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επέτρεψε σε τρία ουκρανικά λιμάνια να εξάγουν 32,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών και άλλων τροφίμων στον κόσμο, περισσότερο από το ήμισυ αυτών σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά η συμφωνία έχει αντιμετωπίσει αναποδιές από τότε που διαμεσολαβήθηκε από τον ΟΗΕ και την Τουρκία: Η Ρωσία αποσύρθηκε για λίγο τον Νοέμβριο πριν επανέλθει και παρατείνει τη συμφωνία.

Τον Μάρτιο και τον Μάιο, η Ρωσία παρέτεινε τη συμφωνία μόνο για 60 ημέρες, αντί για τις συνήθεις 120. Η ποσότητα των σιτηρών που αποστέλλονται ανά μήνα μειώθηκε από το μέγιστο των 4,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τον Οκτώβριο σε 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Μάιο, τον χαμηλότερο όγκο από την έναρξη της συμφωνίας.

Οι εξαγωγές επεκτάθηκαν τον Ιούνιο σε λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, χάρη στα μεγαλύτερα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο φορτίο.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει νέα πλοία να ενταχθούν στο έργο από τα τέλη Ιουνίου, ενώ 29 περιμένουν στα ύδατα ανοικτά της Τουρκίας για να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Οι κοινές επιθεωρήσεις που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι τα πλοία μεταφέρουν μόνο σιτηρά και όχι όπλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν οποιαδήποτε πλευρά έχουν επίσης επιβραδυνθεί σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, οι αποστολές σιταριού της Ρωσίας σημείωσαν ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά από μια μεγάλη συγκομιδή. Εξήγαγε 45,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους κατά το εμπορικό έτος 2022-2023, ενώ αναμένεται άλλο ένα ρεκόρ 47,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2023-2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο προηγούμενος αριθμός είναι περισσότερο σιτάρι από ό,τι έχει εξαγάγει ποτέ οποιαδήποτε χώρα σε ένα έτος, δήλωσε η Caitlin Welsh, διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων και Νερού στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

Το πάγωμα του πολέμου, στις σημερινές γραμμές του μετώπου θα είναι «παράξενο», καθώς η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.