ΓΔ: 1424.9 0.09% Τζίρος: 22.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:25:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Αβεβαιότητα σε Ρωσία και Ουκρανία όσον αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η επιβίωση της συμφωνίας εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία και η Μόσχα έχει επανειλημμένα απειλήσει να εγκαταλείψει το σύμφωνο.

Μια κρίσιμη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία πρόκειται να λήξει τη σήμερα Δευτέρα, εκτός εάν η Ρωσία συμφωνήσει σε παράταση.

Το τελευταίο πλοίο που ταξίδεψε στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα έφυγε από το λιμάνι της Οδησσού νωρίς την Κυριακή, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το Σάββατο ότι η συμφωνία δεν έχει επιτύχει τους στόχους της

«[Ο Πούτιν] τόνισε ότι οι υποχρεώσεις που ορίζονται στο σχετικό μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων παραμένουν ακόμη ανεκπλήρωτες», ανέφερε το κείμενο της κλήσης που διάβασε το Κρεμλίνο.

«Επιπλέον, ο κύριος στόχος της συμφωνίας, δηλαδή η προμήθεια σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αφρικανικής ηπείρου, δεν έχει υλοποιηθεί», αναφέρεται.

Ο Πούτιν έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τους περιορισμούς σχετικά με τις δικές του εξαγωγές, αλλά έχει συμφωνήσει σε προηγούμενες παρατάσεις.

Η συμφωνία, η οποία διαμεσολαβήθηκε για πρώτη φορά από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη μετά το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2022, δημιουργεί διαδικασίες που διασφαλίζουν την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα πλοία μεταφοράς σιτηρών μπορούν να πλέουν μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα υπό την καθοδήγηση Ουκρανών πιλότων και στη συνέχεια να διέρχονται από τα Στενά του Βοσπόρου - έναν σημαντικό ναυτιλιακό διάδρομο στη βορειοδυτική Τουρκία - προκειμένου να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Αυτό έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και την ανακούφιση των αναπτυσσόμενων χωρών που βασίζονται στις ουκρανικές εξαγωγές.

Η επιβίωση της συμφωνίας εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία και η Μόσχα έχει επανειλημμένα απειλήσει να εγκαταλείψει το σύμφωνο.

Πριν από την τρίτη ανανέωσή της τον Μάιο, το Κρεμλίνο παρέμεινε ασαφές ως προς το αν θα παρέμενε στη συμφωνία, προτού συμφωνήσει σε μια παράταση της τελευταίας στιγμής.

Η Ρωσία ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή της για λίγες ημέρες στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου 2022, επικαλούμενη επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη Κριμαία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

Το πάγωμα του πολέμου, στις σημερινές γραμμές του μετώπου θα είναι «παράξενο», καθώς η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.