ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πλήθος διαδηλωτών Ισπανίας
Πλήθος ηλικιωμένων διαδηλωτών συμμετέχει σε απεργιακή κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό στην Ισπανία.

Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

«Αυτή είναι μια μάχη για τη χώρα, θέλουμε το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατικό. Δικτατορικοί νόμοι δεν θα περάσουν εδώ», είπε η 54χρονη διαδηλώτρια Νίλι Ελέζρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών πόλεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Περίπου 150.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά την αποπνιχτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ζέστη και η υγρασία.

«Αυτή είναι μια μάχη για τη χώρα, θέλουμε το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατικό. Δικτατορικοί νόμοι δεν θα περάσουν εδώ», είπε η 54χρονη διαδηλώτρια Νίλι Ελέζρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκε η διαβούλευση σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου το νομοσχέδιο να εισαχθεί προς οριστική έγκριση κατόπιν ψηφοφορίας στην Κνεσέτ, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Η κυβέρνηση Νετανιάχου χαρακτηρίζει αναγκαία τη μεταρρύθμιση, κατηγορώντας δικαστές για παρεμβάσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Εκατοντάδες έφεδροι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν προειδοποιήσει πως θα αρνηθούν να υπηρετήσουν εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Περισσότεροι από 1.000 γιατροί απειλούν επίσης ότι θα παραιτηθούν, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην ασφάλεια, αλλά και στο εθνικό σύστημα υγείας. Φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εκφράζουν δύο στους τρεις Ισραηλινούς σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Channel 12. Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν δρόμους σε όλη τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εκτός εκλογών τα δύο μεγαλύτερα αραβικά κόμματα

Οι εκλογικές αρχές του Ισραήλ αποφάσισαν να αποκλείσουν τα κύρια αραβικά κόμματα από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με την τελική απόφαση να ανήκει στη δικαιοσύνη. Κρίσιμη η παρουσία τους στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε βασικούς τομείς

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε ναυτιλία, οικονομία και ασφάλεια συζήτησαν ο Β. Κικίλιας και η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ. Στο τραπέζι βρέθηκε και ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μ. Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).
Αίθουσα Γερουσίας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί φέρνουν νομοσχέδιο για κυρώσεις στη Δυτική Όχθη

Δημοκρατικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ καταθέτουν νομοσχέδιο για κυρώσεις σε όσους διευκολύνουν την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, εντείνουν έτσι τις διαφωνίες με το Ισραήλ για τη διαχείριση της κατάστασης στην περιοχή.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Νετανιάχου κατά Μακρόν μετά την ομίλια στον ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Μακρόν στον ΟΗΕ. Το γραφείο Νετανιάχου έκανε λόγο για «παραλογισμό» και κατηγόρησε τη Χαμάς για συνεχείς επιθέσεις κατά Ισραηλινών.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ο βασιλιάς Ιορδανίας καταγγέλλει το Ισραήλ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, μιλώντας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ σε Γάζα, Δυτική Όχθη και νότια Συρία ως «περιφερειακή απειλή» και τόνισε ότι δοκιμάζει τα όρια που θέτει το διεθνές δίκαιο.