ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
Shutterstock

Το Κίεβο επικρίνει δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας για τον πόλεμο

Ο Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι θέλει «να καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία επιμένει να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο». «Αλλά θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι ο λογαριασμός πληρώνεται από ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία επέκρινε το Σάββατο τον πρόεδρο της Βουλγαρίας για τις παρατηρήσεις του ότι το Κίεβο ευθύνεται για τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας και ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία μίλησε για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι ήθελε «να καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία επιμένει να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο». «Αλλά θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι ο λογαριασμός πληρώνεται από ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις του αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του να κρατήσει τη Βουλγαρία έξω από την κοινή στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Σόφια σε δήλωσή της το Σάββατο ανέφερε ότι το Κίεβο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης και απέρριψε τη στάση του Ράντεφ ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία τροφοδοτεί και παρατείνει τον πόλεμο.

Η απόδοση ευθυνών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία «δέχθηκε ύπουλη επίθεση από τον βόρειο γείτονά της, είναι μία από τις πιο κοινές υποστηρικτικές θέσεις της ρωσικής προπαγάνδας και του υβριδικού πολέμου στην Ευρώπη», ανέφερε η πρεσβεία. Τόνισε ότι η παροχή αμυντικών κεφαλαίων στην Ουκρανία δεν οδηγεί σε αύξηση των θυμάτων, αλλά σημαίνει ότι μπορούν να σωθούν περισσότερες ζωές.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης που είχε πλήξει τη Βουλγαρία μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ράντεφ χρησιμοποίησε τις εξουσίες του για να διορίσει υπηρεσιακές κυβερνήσεις που συμμερίζονταν τη διαφωνία του για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο. Ωστόσο, οι προσπάθειές του έχουν υπονομευθεί από τότε που σχηματίστηκε μια νέα φιλοδυτική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ έσπευσε να αντικρούσει τη θέση του Ράντεφ και να ρίξει την ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του. «Αντίθετα, αυτός που επιμένει να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο είναι ο κύκλος γύρω από τον Πούτιν. Ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ντένκοφ. «Επαναλαμβάνω: ο γρηγορότερος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος είναι αυτός ο ίδιος κύκλος να καλέσει τα στρατεύματά του να φύγουν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορειβάτης στην κορυφή
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαριέτα Γκεοργκίεβα, πρώτη Βουλγάρα στον Νότιο Πόλο από "τελευταία μοίρα"

Η Μαριέτα Γκεοργκίεβα έγινε η πρώτη Βουλγάρα που διένυσε με σκι 110 χλμ. φτάνοντας στον Νότιο Πόλο, στο πλαίσιο αποστολής που σκοπό έχει να εμπνεύσει παιδιά και νέους να αγαπήσουν την επιστήμη και την εξερεύνηση.
Εργοστάσιο άνθρακα καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Το 2023 μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Το 2023 στη Βουλγαρία παρατηρήθηκε σημαντική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με εξαίρεση υπερφθοράνθρακες και υποξείδιο του αζώτου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε οξείδιο του θείου (36%) και CO2 (26%).
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Έτοιμες οι μεγάλες πλατφόρμες για τον Νόμο Ψηφιακών Υπηρεσιών

Οι μεγάλες πλατφόρμες και οι έμποροι στη Βουλγαρία είναι έτοιμοι για το DSA, ενώ τα μικρότερα e-shops δυσκολεύονται στους κανονισμούς. Η Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτών είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, ανέφερε ο επικεφαλής της, Αλεξάντερ Κολιάτσεφ.
Σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της κυβέρνησης και της διαφθοράς

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε Σόφια και άλλες πόλεις της Βουλγαρίας κατά της απερχόμενης κυβέρνησης, ζητώντας καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και δίκαιες εκλογές, εν μέσω πολιτικής αστάθειας.
σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70

Οκτώ F-16 Block 70 παραδόθηκαν στη Βουλγαρία και παρουσιάστηκαν επίσημα στη βάση Γκραφ Ιγκνάτιεβο, ενισχύοντας τη στρατηγική συνεργασία Βουλγαρίας-ΗΠΑ. Αναμένονται τεθωρακισμένα Stryker και νέο σύστημα παράκτιας επιτήρησης.