ΓΔ: 2594.94 -0.84% Τζίρος: 28.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:37
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Ζελένσκι: Oι Ρώσοι προσπαθούν να σταματήσουν τις δυνάμεις του Κιέβου

Oυκρανοί αναλυτές του στρατού ανέφεραν ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν προς τα νότια.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους Ουκρανούς ότι η Ρωσία ρίχνει όλους της τους πόρους στην εκστρατεία για να αποτρέψει τα στρατεύματα του Κιέβου να προχωρήσουν στην αντεπίθεση ενώ ένας υψηλόβαθμος στρατηγός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε νέα πρόοδος στο νότιο μέτωπο. Ωστόσο, Oυκρανοί αναλυτές του στρατού ανέφεραν ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν προς τα νότια.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να πάρει πίσω εκτάσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη χωριών στα νοτιοανατολικά σε μια προσπάθεια προς την θάλασσα του Αζόφ και σε περιοχές κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο μετά από μήνες μαχών.

Σύμφωνα με ρωσικούς λογαριασμούς, οι δυνάμεις της απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, μεταξύ άλλων γύρω από το Μπαχμούτ. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πολύ ξεκάθαρα, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, ότι οι ρωσικές δυνάμεις στα νότια και ανατολικά εδάφη μας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να σταματήσουν τους στρατιώτες μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, αφού προήδρευσε σε συνάντηση με ανώτατους διοικητές την Παρασκευή.

«Και κάθε χίλια μέτρα που προχωράμε, κάθε επιτυχία κάθε πολεμικής ταξιαρχίας αξίζει την ευγνωμοσύνη μας». Ο στρατηγός Ολεξάντερ Ταρναβσκίγι, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο νότο, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι τα στρατεύματά του «απομακρύνουν συστηματικά τον εχθρό από τις θέσεις του». Οι απώλειες του εχθρού τις τελευταίες 24 ώρες ισοδυναμούσαν με τουλάχιστον 200, έγραψε στο Telegram.

«Στα νότια, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά την πορεία προς το Μπερντιάνσκ», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Σερίχυ Χραμπσκίγι στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV, αναφερόμενος σε ένα λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Οι ουκρανικές δυνάμεις ελπίζουν να αποκόψουν μια χερσαία γέφυρα που έχουν δημιουργήσει οι ρωσικές δυνάμεις με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Κινούνται προς το χωριό Ρομπότινε. Ο εχθρός προσφέρει αντίσταση για να σταματήσει την προέλασή μας προς τα νότια». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, στην ημερήσια έκθεσή του, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν 16 ουκρανικές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μητέρα και γιος νεκροί από ρωσικά drones σε παραμεθόριο

Μητέρα και γιος 9 ετών σκοτώθηκαν από επίθεση ρωσικών drones στη Σούμι της Ουκρανίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατέστρεψε το σπίτι τους, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους ο πατέρας και η γιαγιά του αγοριού.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Κιέβου

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τον Τιμούρ Τκατσένκο. Ζημιές καταγράφηκαν σε τρεις συνοικίες της πόλης Μπροβαρί.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για ειρήνη το φθινόπωρο μέσω πιέσεων στη Μόσχα

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να ενταθούν οι πιέσεις στη Ρωσία έως το φθινόπωρο, συνδυάζοντας επιθέσεις drones, κυρώσεις και διπλωματία, ώστε να αναγκαστεί σε ειρήνη, αν και παραμένει αβέβαιος πότε θα συμβεί αυτό.
Σύστημα Patriot εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συμφωνία για ενίσχυση παραγωγής εξαρτημάτων Patriot και THAAD

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία άνω των 3 δισ. δολαρίων με Lockheed Martin και Northrop Grumman για την αύξηση της παραγωγής πυραύλων Patriot και THAAD, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων από τις συγκρούσεις σε Ιράν και Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο επιπλέον χωριά στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά, το Ολγχίβγκα στο Χάρκοβο και το Λιουμπίτσκε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από τα πεδία μαχών.
Σημαίες Ηνωμένου Βασιλείου Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Μπέρναμ υπόσχεται τεχνολογική στήριξη στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει τεχνολογία κατά των παρεμβολών στην Ουκρανία, προστατεύοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της. Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Ζελένσκι στο Λονδίνο.