ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που λαμβάνουν χώρα στο Σουδάν

Tο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτρέπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα για το συμβάν στο Νταρφούρ όπου τουλάχιστον 28 μέλη της φυλής Μασαλίτ εκτελέστηκαν από παραστρατιωτικούς.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε επίθεση στα τέλη Μαΐου από τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και αραβικών φυλών εναντίον της κοινότητας Μιστερέι του Νταρφούρ, που «κάηκε σχεδόν εντελώς», καταγγέλλει σε έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), παροτρύνοντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να διενεργήσει έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι ΔΤΥ και αραβικές φυλές [σ.σ. που έχουν συμμαχήσει μαζί τους] εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 28 μέλη της φυλής Μασαλίτ και σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες αμάχους την 28η Μαΐου στην πολιτεία του Δυτικού Νταρφούρ», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κείμενο υπό τον τίτλο «Σουδάν: Πόλη του Νταρφούρ καταστράφηκε».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, χιλιάδες παραστρατιωτικοί και σύμμαχοί τους κατέφθασαν τα ξημερώματα με φορτηγάκια, μοτοσικλέτες και άλογα, περικύκλωσαν την πόλη των 46.000 κατοίκων και συγκρούστηκαν με οπλισμένους πολίτες, μέλη της φυλής Μασαλίτ, ενταγμένους σε παραστρατιωτική ομάδα.

Η HRW αναφέρει ότι οι ΔΤΥ και οι μαχητές αραβικών φυλών, που διέθεταν βαρύ οπλισμό, «σκότωσαν άνδρες μέσα στα σπίτια τους, στους δρόμους (...) και άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων που έτρεχαν να σωθούν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας γυναίκες και τραυματίζοντας παιδιά».

Άμαχοι καταδιώχτηκαν μέσα σε σχολεία και σε ισλαμική τεμένη όπου είχαν βρει καταφύγιο. Οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν τουλάχιστον οκτώ φορές σε σχολεία αναζητώντας άνδρες τους οποίους εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες, κατά μαρτυρίες.

Δυο γυναίκες που είχαν καταφύγει σε σχολείο, αφηγήθηκαν ότι παραστρατιωτικοί εκτέλεσαν τρεις άνδρες και έκαναν αίθουσα κόσκινο από τις σφαίρες, τραυματίζοντας σοβαρά τρεις γυναίκες και δυο παιδιά, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι δράστες της επίθεσης λεηλάτησαν την πόλη σε μεγάλη κλίμακα και κατόπιν την «πυρπόλησαν σχεδόν ολόκληρη», όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες, υπογραμμίζει η έκθεση της HRW. Το μακελειό προκάλεσε έξοδο «χιλιάδων κατοίκων», που μετατράπηκαν σε πρόσφυγες στο γειτονικό Τσαντ.

«Πολλές από αυτές τις καταχρήσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου», εκτιμά η ΜΚΟ, καλώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο –το οποίο διενεργεί ήδη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ τα χρόνια του 2000– να ερευνήσει επίσης την επίθεση στη Μιστερέι. Στην πόλη αυτή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Μασαλίτ, μέλη μεγάλης μη αραβικής φυλής του Νταρφούρ.

Το Νταρφούρ, αχανής περιοχή του δυτικού Σουδάν, είχε αιματοκυλιστεί κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου. Αραβικές πολιτοφυλακές, οι λεγόμενες Τζαντζαουίντ, έσπερναν τον τρόμο εκεί για χρόνια.

Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στις ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο και στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν τη 15η Απριλίου έχει προσλάβει εθνικές και φυλετικές διαστάσεις στο Νταρφούρ.

Το βράδυ της 28ης Μαΐου, επιζήσαντες της επίθεσης στη Μιστερέι «έθαψαν τα πτώματα τουλάχιστον 59 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους ανδρών, σε ομαδικούς τάφους», σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο HRW πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 97 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη τοπικής ένοπλης ομάδας άμυνας.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως μπόρεσε να επαληθεύσει ότι «τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν», ανάμεσά τους μια γυναίκα, και ότι τουλάχιστον 14 άμαχοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 5 γυναίκες και 4 παιδιά.

«Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν τον Απρίλιο, ορισμένες από τις χειρότερες ωμότητες έχουν διαπραχθεί στο Δυτικό Νταρφούρ», επισημαίνει ο Ζαν-Μπατίστ Γκαλοπέν, ερευνητής στο HRW. «Η μαζική σφαγή και η ολοκληρωτική καταστροφή της Μιστερέι δείχνει την ανάγκη να υπάρξει πιο σθεναρή διεθνής αντίδραση σε αυτή την εξαπλούμενη σύρραξη».

Η HRW απαιτεί στο κείμενο τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν να «σταματήσουν να επιτίθενται σε αμάχους» και να επιτρέψουν «ασφαλή» διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και πρόσβαση σε αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στο Χαρτούμ
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 21 νεκροί και 40 τραυματίες από επίθεση drone σε αγορά στη Νιάλα

Τουλάχιστον 21 νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες σε επίθεση drone σε αγορά στη Νιάλα, προπύργιο των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Η επίθεση σημειώθηκε χθες βράδυ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Καπνός στο Χαρτούμ
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη, Καναδάς και Σιέρα Λεόνε προειδοποιούν για νέο κύμα βίας στο Σουδάν

Νέες μαζικές φρικαλεότητες απειλούν να επαναληφθούν στο Σουδάν, όπως πέρσι στην Ελ Φάσερ, προειδοποιούν μέλη της Συμμαχίας για την Πρόληψη των Ωμοτήτων, κάνοντας λόγο για σφαγές, βασανιστήρια και σεξουαλική βία κατά αμάχων.
Σουδάν κτίριο σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδικάζει τον βαρύ απολογισμό των επιθέσεων με drones στο Σουδάν

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη φονική αύξηση των επιθέσεων με drones στο Σουδάν τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πάνω από 300 νεκρούς. Καλεί για δράση κατά της ροής drones που συνεχίζουν να πλήττουν κυρίως αμάχους.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη πλήγματος με drones χωρίς διάκριση στον πόλεμο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τα drone πλήγματα και επιθέσεις σε αμάχους στο Σουδάν και ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ παρέτεινε για ένα έτος τη διερεύνηση των γεγονότων στη χώρα.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίπαλοι της Αιθιοπίας ζητούν λύσεις, ο στρατός περιπολεί τη Μεκέλε

Η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν καλούν σε ειρηνική επίλυση διαφορών και σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, όπως τονίστηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής στο Ελ Αλαμέιν, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.