Την μνήμη των Πολωνών που σφαγιάσθηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τίμησαν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και Πολωνίας. Το γεγονός είχε αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ των συμμάχων χωρών. Η Βαρσοβία σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Κιέβου μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα το 2022.
Ωστόσο, η σφαγή της Βολίνια, πριν από 80 χρόνια, στην οποία σύμφωνα με τους ιστορικούς δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί αφανίσθηκαν, εξακολουθούσε να απασχολεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που έγινε πιο αισθητό ενόψει της επετείου της 11ης Ιουλίου, μιας από τις πιο αιματηρές ημέρες μιας σειράς δολοφονιών που έλαβαν χώρα από το 1943 έως το 1945. Τηλεοπτικά στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν σήμερα έδειξαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι και τον Πολωνό ομόλογο του Αντζέι Ντούντα να παρακολουθούν σήμερα το πρωί σε εκκλησία στην πόλη Λούτσκ της δυτικής Ουκρανίας την επιμνημόσυνο δέηση για τα θύματα της τότε σφαγής.
Οι Πολωνοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι έως 12.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν επίσης στις πολωνικές επιχειρήσεις αντιποίνων. «Μαζί αποτίουμε φόρο τιμής σε όλα τα αθώα θύματα της Βολίμνια! Η μνήμη μας ενώνει!», έγραψε το γραφείο του Ντούντα στο Twitter. «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Η σφαγή αυτή είχε προκαλέσει νωρίτερα φέτος μια ασυνήθιστα δημόσια διαμάχη μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, αφού εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ο Ζελένσκι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και συγχώρεση για τα γεγονότα στη Βολίνια.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ επιδίωξε την αποκλιμάκωση της έντασης τον Μάιο, όταν είχε δηλώσει στο πολωνικό κοινοβούλιο ότι το Κίεβο κατανοεί τον πόνο της Πολωνίας. Την Παρασκευή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.
Το πολωνικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι οι δολοφονίες, που διαπράχθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1943 και 1945 από τον Ουκρανικό Επαναστατικό Στρατό και την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών υπό την ηγεσία του Στεπάν Μπαντέρα, έφεραν στοιχεία γενοκτονίας. Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχτεί αυτόν τον ισχυρισμό και συχνά αναφέρεται στα γεγονότα της Βολίνια ως μέρος μιας σύγκρουσης μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που επηρέασε και τα δύο έθνη.