Ένα εξαιρετικά ισχυρό οπλικό σύστημα, αλλά αμφιλεγόμενο και απαγορευμένο από διεθνείς συνθήκες, θα προσθέσουν οι Αμερικανοί στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας για την αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αποσταλούν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παράσχει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Ουκρανία ανυπεράσπιστη, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει προσεκτικά τις αμφιλεγόμενες βόμβες.
Η απόφαση έρχεται λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από συμμάχους σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα όπλο στην Ουκρανία που περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών της συμμαχίας έχουν απαγορεύσει επειδή έχει ιστορικό πρόκλησης πολλών απωλειών αμάχων.
Τα πυρομαχικά διασποράς είναι βόμβες που ανοίγουν στον αέρα και απελευθερώνουν δεκάδες μικρότερα βομβίδια. Θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως ένας τρόπος για να αποκτήσει το Κίεβο πυρομαχικά που χρειάζεται επειγόντως για να ενισχύσει την επίθεσή του στις ρωσικές γραμμές του μετώπου. Στην Ουάσιγκτον συζητούσαν το ακανθώδες ζήτημα για μήνες, πριν ο Μπάιντεν λάβει την τελική απόφαση αυτή την εβδομάδα.
Ο Σάλιβαν υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν μια έκδοση των πυρομαχικών που έχει μειωμένο ποσοστό αποτυχίας, που σημαίνει ότι λιγότερα από τα μικρότερα βομβίδια αποτυγχάνουν να εκραγούν. Τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί, τα οποία συχνά γεμίζουν πεδία μάχης και κατοικημένες περιοχές αμάχων, προκαλούν ακούσιους θανάτους. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν χιλιάδες βλήματα, αλλά δεν έδωσαν συγκεκριμένους αριθμούς.
«Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο βλάβης αμάχων από πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναβάλαμε την απόφαση για όσο περισσότερο μπορούσαμε. Αλλά υπάρχει επίσης τεράστιος κίνδυνος βλάβης αμάχων εάν τα ρωσικά στρατεύματα και τα τανκς ξεπεράσουν τις ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη και υποτάξουν περισσότερους Ουκρανούς πολίτες, επειδή η Ουκρανία δεν έχει αρκετό πυροβολικό. Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς».
Ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία τα πιο σύγχρονα πυρομαχικά διασποράς που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά αποτυχίας. Είπε ότι οι βόμβες έχουν δοκιμαστεί πέντε φορές μεταξύ 1998 και 2020 και οι ΗΠΑ είναι βέβαιες ότι το ποσοστό των βομβιδίων που δεν εκρήγνυνται είναι κάτω από το 2,35%. Αν και αρνήθηκε να πει πόσα θα στείλουν τώρα οι ΗΠΑ, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «εκατοντάδες χιλιάδες» πυρομαχικά διασποράς διαθέσιμα για την Ουκρανία.
Τόνισε ότι ο βασικός λόγος για την παροχή των βομβών είναι να παραμείνει η Ουκρανία στον αγώνα. «Τα πράγματα πηγαίνουν λίγο πιο αργά από ό,τι ήλπιζαν ορισμένοι», δήλωσε ο Καλ σε ενημέρωση του Πενταγώνου. «Έτσι, αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί έχουν αυτό που χρειάζονται. Αλλά, ειλικρινά, και για να γνωρίζουν οι Ρώσοι ότι οι Ουκρανοί θα παραμείνουν στο παιχνίδι». Ο Καλ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί έχουν παράσχει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα πυρομαχικά σε αστικές περιοχές που κατοικούνται από αμάχους και ότι θα υπάρξει προσεκτική καταγραφή των περιοχών όπου χρησιμοποιούνται.
Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύθηκαν στενά με τους συμμάχους πριν λάβουν την τελική απόφαση, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι σύμμαχοι που έχουν υπογράψει την απαγόρευση των βομβών «έχουν δηλώσει, τόσο ιδιωτικά όσο και πολλοί από αυτούς δημοσίως κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ότι κατανοούν την απόφασή μας».
Οι σύμμαχοι «αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της Ρωσίας που χρησιμοποιεί τα πυρομαχικά διασποράς της για να επιτεθεί στην Ουκρανία και της Ουκρανίας που χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς για να υπερασπιστεί τους πολίτες της και τα εδάφη της», είπε. Οι ΗΠΑ «δεν θα αφήσουν την Ουκρανία ανυπεράσπιστη σε κανένα σημείο αυτής της σύγκρουσης, τελεία και παύλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας δεν πήραν ελαφρά τη καρδία την απόφαση για την προμήθεια τέτοιων πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστράιτ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε μεγάλη κλίμακα στον παράνομο, επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Η Ολεξάντρα Ουστίνοβα, μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας που υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να στείλει περισσότερα όπλα, σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάστηκε να απενεργοποιήσουν νάρκες από μεγάλο μέρος της επικράτειας που κερδίζουν πίσω από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, οι Ουκρανοί θα είναι επίσης σε θέση να εντοπίσουν πυρομαχικά διασποράς που δεν έχουν εκραγεί.
Η τελευταία μεγάλης κλίμακας αμερικανική χρήση βομβών διασποράς ήταν κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Αλλά οι δυνάμεις των ΗΠΑ τις θεωρούσαν βασικό όπλο και κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια αυτής της σύγκρουσης, εκτιμάται ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έριξε περισσότερες από 1.500 βόμβες διασποράς στο Αφγανιστάν.