Τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν πάνω από ένα χιλιόμετρο κατά την τελευταία ημέρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.
Οι δηλώσεις του είναι τα νεότερα σχόλια από την πλευρά του Κίεβο που αποτελούν ένδειξη ότι η αντεπίθεση που εξαπολύθηκε στις αρχές Ιουνίου σημειώνει σταδιακά πρόοδο αν και οι ρωσικές αναφορές για τις συγκρούσεις στην περιοχή του Μπαχμούτ διαφέρουν από αυτές της Ουκρανίας.
«Οι δυνάμεις άμυνας συνεχίζουν να έχουν την πρωτοβουλία εκεί, ασκώντας πίεση στον εχθρό, διεξάγοντας επιχειρήσεις επίθεσης, προχωρώντας κατά μήκος των βόρειων και νοτίων πτερύγων του μετώπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Σέρχι Τσερεβάτι στην ουκρανική τηλεόραση. «Ειδικότερα, κατά την τελευταία ημέρα, προήλασαν πάνω από ένα χιλιόμετρο».
Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν «μερική επιτυχία» κοντά στο χωριό Κλισιίφκα, νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ. Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η εξασφάλιση της Κλισιίφκα θα βοηθήσει την Ουκρανία να πάρει πίσω το Μπαχμούτ, το οποίο κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο ύστερα από 10 μήνες σφοδρών συγκρούσεων.
Β. Ζελένσκι: Αναγκαία τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε σήμερα για πολλοστή φορά ότι το Κίεβο έχει ανάγκη από όπλα μακρού βεληνεκούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην χώρα του και πρόσθεσε ότι η απόφαση της τροφοδοσίας της Ουκρανίας με τέτοια όπλα δεν εξαρτάται παρά από τις ΗΠΑ.
«Χωρίς όπλα μακρού βεληνεκούς, είναι δύσκολη όχι μόνο η διεξαγωγή μίας επίθεσης, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ακόμη και μίας αμυντικής επιχείρησης», προειδοποίησε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα στην Πράγα. «Κατ' αρχάς, συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν εξαρτάται παρά από αυτές αυτήν την στιγμή», είπε.
Μετά τις συνομιλίες του χθες με τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, η χώρα του χρειάζεται πολύ περισσότερα από την γενική διατύπωση που υπάρχει εδώ και μία δεκαετία ότι η πόρτα της Συμμαχίας είναι απλώς ανοικτή.
Ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση εντός του έτους. «Η Ουκρανία πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δήλωσε από την πλευρά του ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια της Ουκρανίας αφορά την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, είπε προσθέτοντας ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.