ΓΔ: 2038.38 0.22% Τζίρος: 210.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμαζόνιος ποταμός τοπίο
Φωτο: Shutterstock

Δημιουργείται ταμείο 200 εκατ. δολαρίων για την προστασία του Αμαζονίου

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι πόροι του ταμείου θα χρησιμοποιηθούν ώστε η Βραζιλία να επιτύχει μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο και να προχωρήσει στην «πράσινη μετάβαση».

Το Protecting Our Planet (POP) Challenge ανακοίνωσε τη νέα του συνεργασία με την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της επέκτασης και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και των αυτόχθονων περιοχών της Βραζιλίας.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η δωρεά 200 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τη Βραζιλία να επιτύχει μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο και να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας της Νότιας Αμερικής σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία.

Ο νέος συνασπισμός συνεργάζεται στενά με τα υπουργεία Περιβάλλοντος της Βραζιλίας και Ιθαγενών Λαών του Αμαζονίου και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Re:wild conservation του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (Leonardo DiCaprio) και το Bezos Earth Fund του Τζεφ Μπέζος .

«Εμπνεόμαστε από τους φιλόδοξους στόχους της Βραζιλίας για την προστασία του Αμαζονίου, ενός από τα πιο σημαντικά μέρη για την άγρια ζωή στον πλανήτη, και είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες μέσω του Protecting Our Planet Challenge», δήλωσε ο ΝτιΚάπριο.

Η δέσμευση αποσκοπεί στη διασφάλιση μηδενικής αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, τη διαφύλαξη 145 εκατομμυρίων στρεμμάτων ακαθόριστων δημόσιων εκτάσεων του Αμαζονίου, την ενίσχυση της διαχείρισης των υφιστάμενων προστατευόμενων περιοχών και των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς και την καταπολέμηση τόσο της αποψίλωσης των δασών σε προστατευόμενες περιοχές των ιθαγενών όσο και της κοπής δασών για τη δημιουργία βοσκοτόπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συμφωνία κρατών μελών για κοινή στάση ενόψει COP30 στη Βραζιλία

Η ΕΕ συμφώνησε σε κοινή θέση για την COP30, ζητώντας πιο φιλόδοξους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση και ισχυρότερη στήριξη φτωχών χωρών, ενώ καλεί όλες τις χώρες να αναθεωρήσουν τα κλιματικά τους σχέδια.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δασικές πυρκαγιές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία λόγω ανέμων και καύσωνα

Ισχυροί θερμοί άνεμοι και καύσωνας άνω των 40°C πλήττουν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας πυρκαγιές και απαγορεύσεις για άναμμα φωτιάς λόγω ανέμων που φτάνουν τα 100 χλμ/ώρα στη Νέα Νότια Ουαλία.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στους FT: Πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στους Financial Times, παρουσιάζει πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην ισορροπία και την ανταγωνιστικότητα.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

FAO: Ο ρυθμός αποψίλωσης δασών παραμένει πολύ υψηλός

Η παγκόσμια απώλεια δασών επιβραδύνθηκε αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλή, σύμφωνα με τον FAO, κυρίως λόγω της Βραζιλίας. Παρά τις αναδασώσεις, η ετήσια καθαρή απώλεια δασών φτάνει τα 41,2 εκατ. στρέμματα την περίοδο 2015-2025.
πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Έγκριση για γεώτρηση πετρελαίου στα ανοικτά του Αμαζονίου

Η Petrobras πήρε άδεια για γεώτρηση πετρελαίου ανοιχτά του Αμαζονίου, προκαλώντας αντιδράσεις οικολόγων λίγο πριν τη διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία, καθώς αμφισβητούνται οι περιβαλλοντικές θέσεις του προέδρου Λούλα.
Βασίλης Ορφανός
ESG

Β. Ορφανός: Η πράσινη μετάβαση αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, όχι επιλογή

Ο Βασίλης Ορφανός, αντιπρόεδρος της nvisionist, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, με καινοτόμες τεχνολογίες που προστατεύουν το περιβάλλον και προωθούν τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα.