ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
σημαία Ισραήλ

Το Ισραήλ δεσμεύεται να μην πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, στραγγαλίζοντας την ιρανική οικονομία.

Δεν επίκειται στο εγγύς μέλλον ισραηλινό στρατιωτικό πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ο Ζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παρότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη επιδιώκουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Χανέγκμπι ξεκαθάρισε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι καμία συμφωνία δεν θα ήταν δεσμευτική για το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί απειλή για την ύπαρξή του ένα Ιράν που θα διέθετε πυρηνικά όπλα.

Ερωτηθείς εάν είναι πλέον πιο κοντά μια απόφαση για προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, ο Ζάχι Χανέγκμπι είπε στο Channel 13: «Δεν είμαστε πιο κοντά, επειδή οι Ιρανοί έχουν σταματήσει, εδώ και λίγο καιρό, να εμπλουτίζουν ουράνιο στο επίπεδο το οποίο θεωρούμε κόκκινη γραμμή». «Αλλά μπορεί να συμβεί. Επομένως προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή, εφόσον έρθει, που θα υποχρεωθούμε να υπερασπιστούμε τον λαό του Ισραήλ απέναντι σε ένα φανατικό καθεστώς που έχει βάλει σκοπό να μας εξολοθρεύσει και διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», συμπλήρωσε.

Αφού δεν κατάφεραν να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή κάποιων περιορισμών στην Τεχεράνη, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο το οποίο θα απειλήσει το Ισραήλ και θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. Το Ιράν αρνείται ότι έχει τέτοιες φιλοδοξίες.

Το 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, στραγγαλίζοντας την ιρανική οικονομία. Έκτοτε το Ιράν υπερέβη σταδιακά τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου που προβλέπονταν στη συμφωνία του 2015.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Δεν σχεδιάζω νέα επίθεση στο Ιράν πριν τις εκλογές

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν στηρίζει προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν πριν τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, προειδοποιώντας όμως την Τεχεράνη και συμμάχους της να μην επιτεθούν στο Ισραήλ, τονίζοντας άμεση αντίδραση σε επίθεση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση άνδρα για ένοπλες επιθέσεις κατά τον πόλεμο

Το Ιράν εκτέλεσε τον Αλί-Σινά Μοσταφαβί, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ένοπλες επιθέσεις στην Κερμάν και κατηγορήθηκε για τρομοκρατικές ενέργειες υπέρ της αντιπολίτευσης και του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες στο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τραυμάτισε έξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε Σύρους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Λιβάνου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε Σύρο τρομοκράτη που δρα υπό ιρανική καθοδήγηση.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, καθώς το Μέτωπο Αντίστασης μετέτρεψε τη στρατηγική του υπέρ της υπεράσπισης των Παλαιστινίων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.