ΓΔ: 2014.22 0.03% Τζίρος: 13.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:54:36
όχημα αστυνομίας Γαλλίας
Θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας BRI σταθμευμένο σε αστικό περιβάλλον στη Γαλλία.

Τεθωρακισμένα στους δρόμους από τον Μακρόν για να σταματήσει την αναταραχή

Η γαλλική κυβέρνηση εκτός από την ανάπτυξη τεθωρακισμένων έχει ζητήσει επίσης να διακοπεί μετά τις 21:00 η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και να σταματήσει η πώληση εύφλεκτων και χημικών υλικών.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη χώρα από τις 21:00 τοπική ώρα, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ενώ η Γαλλία βρίσκεται απέναντι και από τον ΟΗΕ  που κάνει αναφορά για ρατσισμό εντός των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

Όπως ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, έχει ζητηθεί να σταματήσουν τα δρομολόγια, καθώς επίσης και να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης. «Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε», υπογράμμισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι η «Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον κύκλο βίας, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ότι είναι «η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης».

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας».

«Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή, διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά οριοθετημένη και ελεγχόμενη. 249 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες», υπενθυμίζει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι δύο Γάλλοι μετά από 3,5 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποφυλάκιση δύο Γάλλων που κρατούνταν στο Ιράν από το 2022. Οι Σεσίλ Κολέρ και Ζακ Παρί απελευθερώθηκαν και κατευθύνονται στη γαλλική πρεσβεία, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Γαλλία για τον αλγόριθμο TikTok που βλάπτει ανηλίκους

Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το TikTok, μετά από αναφορά του βουλευτή Ντελαπόρτ για εύκολη πρόσβαση ανηλίκων και κίνδυνο αυτοκτονίας. Την υπόθεση εξετάζει η Μονάδα κατά της Κυβερνοεγκληματικότητας.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν κάνεις ευτυχισμένη μια χώρα κλείνοντας τις αγορές της

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε σαφείς αποστάσεις από τις προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στη Γαλλία, επικρίνοντας τη στάση αριστεράς και ακροδεξιάς, και τόνισε ότι οι αυξήσεις φόρων εμποδίζουν τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν διεθνώς.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Ξεκινά η δίκη Lafarge για χρηματοδότηση τζιχαντιστών στη Συρία

Στο Παρίσι ξεκινά η δίκη της Lafarge, που κατηγορείται για χρηματοδότηση τζιχαντιστών και παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία το 2013-2014. Στο εδώλιο στελέχη της εταιρείας, δύο Σύροι μεσάζοντες και ο πρώην πρόεδρός της.