Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, απορρίπτοντας την προσπάθεια να ενσωματωθεί η μισθοφορική εταιρεία στον ρωσικό στρατό.
Τα σχόλια του Γεβγκένι Πριγκόζιν ακολουθούν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το Σάββατο, ότι οι «εθελοντικές μονάδες» και οι ιδιωτικές στρατιωτικές ομάδες θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο.
Η διαταγή -που υπογράφηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου- ανέφερε ότι η κίνηση αυτή «θα δώσει στους εθελοντικούς σχηματισμούς το απαραίτητο νομικό καθεστώς» και θα δημιουργήσει «ενιαίες προσεγγίσεις» για το έργο τους.
Η διαταγή δεν κατονόμασε την ομάδα Wagner, αλλά η κίνηση θεωρείται ένας τρόπος ελέγχου της μισθοφορικής στρατιωτικής δύναμης που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, ιδιαίτερα στην πολύνεκρη πολιορκία του Μπαχμούτ.
Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει δημόσια διαμάχη με τους επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι η κίνηση δεν αφορά τον Βάγκνερ.
«Οι διαταγές και τα διατάγματα που εξέδωσε ο (υπουργός Άμυνας Σεργκέι) Σοϊγκού ισχύουν για τους υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας και το στρατιωτικό προσωπικό. Η PMC 'Wagner' δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με τον Shoigu», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε ανάρτηση στο Telegram.
Η Βάγκνερ, είπε, θα επιδιώξει «απολύτως τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ανώτατου Αρχηγού».
Ο Πριγκόζιν και ο Wagner έχουν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Τον Μάιο δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν καταλάβει τον Μπαχμούτ σε μια επιχείρηση με τεράστιες απώλειες, που κατέληξε σε συμβολικό κέρδος για τη Ρωσία, αφού το Μπαχμούτ δεν έχει ιδιαίτερη στρατηγική αξία.
Ο επικεφαλής της Βάγκνερ έχει επικρίνει στο παρελθόν την παραδοσιακή στρατιωτική ιεραρχία της Ρωσίας, κατηγορώντας τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων για «δεκάδες χιλιάδες» απώλειες και δηλώνοντας ότι οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε «επανάσταση».
Κατηγόρησε επίσης τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες ότι «κάθονται σαν χοντρές γάτες» σε «πολυτελή γραφεία», ενώ οι μαχητές του «πεθαίνουν» και αργότερα κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι προσπάθησε να σαμποτάρει την αποχώρηση των στρατευμάτων του από το Μπαχμούτ, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο τοποθέτησε νάρκες κατά μήκος των οδών εξόδου.