ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
Φωτο: Shutterstock

«Παγωμένες» οι νέες κυρώσεις ΕΕ στη Ρωσία, ποια στάση κρατάει η Ελλάδα

Η Ουγγαρία και η Ελλάδα εξακολουθούν να επιθυμούν να δουν ορισμένες από τις εταιρείες τους να αφαιρούνται από τη μαύρη λίστα της Ουκρανίας και καθυστερούν να δώσουν το πράσινο φως στη συνολική δέσμη μέτρων.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να αγωνίζονται να συμφωνήσουν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς τα κράτη μέλη συνεχίζουν να παζαρεύουν για το πόσο αυστηρή θα πρέπει να είναι η επιβολή τους.

Ο κύριος στόχος της 11ης δέσμης κυρώσεων της ΕΕ, την οποία το μπλοκ αρχικά ήλπιζε να υιοθετήσει κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, είναι να αυστηροποιήσει τα παραθυράκια και να αντιμετωπίσει την καταστρατήγηση. Οι απεσταλμένοι του μπλοκ δεν κατέληξαν σε συμφωνία στις τελευταίες συζητήσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα οξύς όσον αφορά την πάταξη της δυνατότητας της Μόσχας να προμηθεύεται απαγορευμένες τεχνολογίες μέσω τρίτων χωρών - όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, το Καζακστάν και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας - που καταλήγουν στα ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρότεινε έναν νέο μηχανισμό για τη στόχευση των χωρών που δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τους εξαγωγικούς περιορισμούς.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πρωταρχικός στόχος του εργαλείου θα είναι να αποτρέψει τις κυβερνήσεις από το να βοηθήσουν τη Ρωσία. Αλλά αν η διπλωματική πίεση αποδειχθεί αναποτελεσματική, ο μηχανισμός θα έδινε στα κράτη μέλη την εξουσία να θεσπίσουν στοχευμένους εξαγωγικούς περιορισμούς σε βασικά αγαθά. Θα περιλαμβάνει δύο καταλόγους: έναν με τα περιορισμένα αγαθά και έναν με τις χώρες στις οποίες δεν μπορούν να αποσταλούν τα αναφερόμενα είδη.

Ωστόσο, μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, επιδιώκει να αποδυναμώσει τα κριτήρια της πρότασης, ανεβάζοντας τον πήχη για το πότε μπορεί να στοχεύει μια χώρα και περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής των εμπορικών τομέων που καλύπτει, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων και ημερών. 

Άλλοι θα προτιμούσαν να στοχεύουν πρώτα τις εταιρείες και όχι τις χώρες, παρά τα επιχειρήματα ότι οι νέες εταιρείες ιδρύονται εύκολα και μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι το μπλοκ θα έπρεπε να κυνηγά συνεχώς νέες οντότητες που εμφανίζονται.

Αμβλύνσεις

Η ανησυχία, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, είναι ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε να αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε να είναι ουσιαστικά πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί και ταυτόχρονα να καταστεί αδύναμος ως αποτρεπτικός παράγοντας. Ορισμένες κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η στόχευση τρίτων χωρών θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη αυτά και να τα ωθήσει ακόμη πιο κοντά στη Ρωσία, είπαν οι διπλωμάτες.

Η συζήτηση αποκάλυψε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην προσπάθεια να επιβάλει τις δικές της κυρώσεις με τρόπο που να είναι σκληρός και συνεπής σε όλο το μπλοκ, καθώς η έλλειψη κοινών εργαλείων συχνά σημαίνει ότι η επιβολή είναι αποσπασματική και εξαρτάται από την πολιτική βούληση των επιμέρους κρατών μελών να εφαρμόσουν τους κανόνες.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία και η Ελλάδα εξακολουθούν να επιθυμούν να δουν ορισμένες από τις εταιρείες τους να αφαιρούνται από τη μαύρη λίστα της Ουκρανίας με αυτό που το Κίεβο αποκαλεί «διεθνείς χορηγούς πολέμου» και καθυστερούν να δώσουν το πράσινο φως στη συνολική δέσμη μέτρων. Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται, παρόλο που ο ουκρανικός κατάλογος δεν αποτελεί κύρωση και δεν έχει νομικές συνέπειες, δήλωσαν αρκετοί από τους διπλωμάτες.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι είναι βέβαιοι ότι όλες οι λεπτομέρειες μπορούν να επιλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Πλαίσιο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ για παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Ρωσία

«Η απόφαση για τη θέσπιση αυτού του νέου καθεστώτος κυρώσεων αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην επιταχυνόμενη και συστηματική καταστολή στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και οι ενεργές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την στήριξη στη Ρωσία επιβάλλει η ΕΕ

Στο πλαίσιο των κυρώσεων απαγορεύεται η εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή drone, ενώ επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσίας.