ΓΔ: 1395.61 -0.14% Τζίρος: 47.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Αυστηροποιεί το μεταναστευτικό πλαίσιο η Ιαπωνία, έντονες οι αντιδράσεις

Πλέον οι αρχές θα μπορούν να απελαύνουν τους μετανάστες εφόσον το αίτημά τους για άσυλο έχει απορριφθεί τρεις φορές. Πέρυσι η Ιαπωνία είχε δεχθεί μόνο 202 πρόσφυγες από τους περίπου 12.500 που είχαν υποβάλει αίτηση.

Η Ιαπωνία υιοθέτησε σήμερα έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τη μετανάστευση, ο οποίος έχει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όμως παράλληλα της επιτρέπει να απελαύνει όσους έχουν δει το αίτημά τους να απορρίπτεται επανειλημμένα.

Οι αιτούντες άσυλο μπορούσαν μέχρι πρότινος να παραμένουν στην Ιαπωνία μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους, ανεξαρτήτως του αριθμού των αιτήσεων που είχαν υποβάλει.

Πλέον οι αρχές θα μπορούν να τους απελαύνουν εφόσον το αίτημά τους για άσυλο έχει απορριφθεί τρεις φορές, βάσει του νέου νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε παρά την έντονη αντίδραση του κοινοβουλίου, δικηγόρων και οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η νέα νομοθεσία «θα προστατεύσει όσους πρέπει να προστατευθούν, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει με αυστηρότητα όσους παραβιάζουν τους κανόνες», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Σάιτο. «Πολλοί άνθρωποι καταχρώνται το σύστημα παροχής ασύλου για να αποφύγουν την απέλαση, ακόμη κι αν δεν έχουν φύγει (από τις πατρίδες τους) για να γλιτώσουν από κινδύνους ή διώξεις», εκτίμησε.

Πέρυσι η Ιαπωνία είχε δεχθεί μόνο 202 πρόσφυγες από τους περίπου 12.500 που είχαν υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου. Παράλληλα επέτρεψε σε 1.760 ανθρώπους να παραμείνουν στη χώρα «για ανθρωπιστικούς λόγους». Εξάλλου από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η χώρα έχει δεχθεί περισσότερους από 2.400 Ουκρανούς.

«Είναι απαράδεκτο να απελαύνονται άνθρωποι, ακόμη κι αν έχουν ποινικό μητρώο, προς χώρες που ενδέχεται να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα» και στις οποίες «θα κινδυνεύσει η ζωή και η ελευθερία τους», διαμαρτυρήθηκε αυτή την εβδομάδα ο δικηγορικός σύλλογος του Τόκιο.

Κατά του νομοσχεδίου είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις, αλλά μια διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό που διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα επιτρέψει στους ανθρώπους, των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου βρίσκεται υπό εξέταση, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε καταλύματα.

Οι συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών στην Ιαπωνία αποτελούν θέμα σφοδρών επικρίσεων, κυρίως μετά τον θάνατο υπό κράτηση το 2021 της Ουίσμα Σανταμάλι, μιας γυναίκας 33 ετών από τη Σρι Λάνκα, η οικογένεια της οποίας έχει προσφύγει κατά της ιαπωνικής κυβέρνησης, ζητώντας αποζημίωση ενός εκατ. δολαρίων.

Η νεαρή γυναίκα, που βρισκόταν σε κέντρο κράτησης στη Ναγκόγια, είχε παραπονεθεί επανειλημμένα για πόνους στην κοιλιά και άλλα συμπτώματα, ωστόσο δεν έλαβε επαρκή ιατρική φροντίδα. Η πολιτική αντιπαράθεση και πίεση που προκλήθηκαν από αυτή την υπόθεση εκείνη την περίοδο είχαν οδηγήσει να εγκαταλειφθεί νομοσχέδιο αντίστοιχο με αυτό που υιοθετήθηκε τώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνικά στρατεύματα θα σταθμεύουν στην Αυστραλία μαζί με αμερικανικά

Η Ταξιαρχία Αμφίβιας Ταχείας Ανάπτυξης της Ιαπωνίας, μια επίλεκτη μονάδα πεζοναυτών, θα αναπτυχθεί στο Ντάργουιν για να εργαστεί και να εκπαιδευτεί μαζί με τις αυστραλιανές και αμερικανικές δυνάμεις τακτικά.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντ. Τραμπ ονομάζει τον Τομ Χόμαν αρμόδιο για τη μετανάστευση

«Έχω την ικανοποίηση να ανακοινώσω ότι ο πρώην διευθυντής της ICE και ακλόνητος υποστηρικτής του ελέγχου των συνόρων Τομ Χόμαν θα ενταχθεί στην κυβέρνηση Τραμπ» είπε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν μαζικές εκκενώσεις στην Ιαπωνία

Η πόλη Ματσουγιάμα, στον νομό Έχιμε, «εξέδωσε προειδοποίηση (...) ζητώντας από 189.552 κατοίκους δέκα συνοικιών της να απομακρυνθούν εσπευσμένα και να αναζητήσουν αμέσως καταφύγιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του δήμου.