ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

«Persona non grata» ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν απαίτησε να απομακρυνθεί από τη θέση ο ειδικός επιτετραμμένος γιατί θεωρεί ότι ευθύνεται για το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, ο Γερμανός διπλωμάτης Φόλκερ Πέρτες, ανακηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Σουδάν ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πως ανακήρυξε τον κ. Φόλκερ Πέρτες (...) persona non grata από σήμερα», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της διπλωματίας της στρατιωτικής χούντας.

Ο κ. Πέρτες βρισκόταν χθες Πέμπτη στην Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία) για σειρά διπλωματικών επαφών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο ΟΗΕ μέσω Twitter.

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, απαίτησε πρόσφατα να απομακρυνθεί από τη θέση ο κ. Πέρτες, ερίζοντας πως αυτός ευθυνόταν για το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Απριλίου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο στρατηγός Μπουρχάν κατηγόρησε ιδίως τον κ. Πέρτες πως «απέκρυψε» στις εκθέσεις του την εκρηκτική κατάσταση στο Χαρτούμ, υποστηρίζοντας πως χωρίς τα «ψέματά του», ο στρατηγός Ντάγκλο «δεν θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Μετά την οποία ο κ. Γκουτέρες επαναβεβαίωσε πως περιβάλλει με την «απόλυτη εμπιστοσύνη του» τον ειδικό επιτετραμμένο του.

Όμως, στις αρχές του Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παρέτεινε παρά για έξι μήνες την εντολή της ολοκληρωμένης αποστολής του ΟΗΕ για την βοήθεια και τη μετάβαση στο Σουδάν (MINUATS στα γαλλικά, UNITAMS στα αγγλικά), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Πέρτες.

Η εντολή της αποστολής, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στο Σουδάν μετά την πτώση του καθεστώτος του Όμαρ ελ Μπασίρ έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις, ανανεωνόταν έκτοτε κάθε φορά για έναν χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί, τρία παιδιά, από επίθεση drones στο νότιο Σουδάν

Επτά νεκροί, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, και δεκατρείς τραυματίες καταγράφηκαν στη Ντίλινγκ του νοτίου Σουδάν, μετά από επίθεση drones, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Η πόλη ελέγχεται από τον τακτικό στρατό από τον Ιανουάριο.
Βάρκα με μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Εντοπίστηκαν 57 μετανάστες που αποβιβάστηκαν νότια της Κρήτης

Στους Καλούς Λιμένες Φαιστού αποβιβάστηκαν το πρωί της Δευτέρας 57 μετανάστες από Σουδάν, Αίγυπτο και Μπαγκλαντές, ανάμεσά τους και πέντε ανήλικοι. Παραμένουν προσωρινά στην περιοχή και θα μεταφερθούν σε χώρο φιλοξενίας.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Πάνω από διπλάσιοι οι θάνατοι αμάχων το 2025, λέει ο ΟΗΕ

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Σουδάν υπερδιπλασιάστηκε το 2025, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, ενώ οι μάχες εντάθηκαν με χρήση drones και βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΟΗΕ σε τέσσερις διοικητές παραστρατιωτικών στο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις ηγετικά στελέχη των παραστρατιωτικών RSF για θηριωδίες και «πράξεις γενοκτονίας» κατά την κατάληψη της Ελ-Φάσερ στο Νταρφούρ τον Οκτώβριο.
Διαμαρτυρία με σημαία Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Νταρφούρ: 28 νεκροί και 2.700 εκτοπισμένοι σε επίθεση στη Μουσταρίχα

Επίθεση παραστρατιωτικών στο Νταρφούρ σε πρώην οχυρό του Μούσα Χιλάλ άφησε 28 νεκρούς και εκτόπισε εκατοντάδες, σύμφωνα με το ΟΗΕ και το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Χιλάλ πρόσφατα προσχώρησε στον στρατό του Σουδάν.