ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε κίνδυνο η παραγωγή της Ουκρανίας από την καταστροφή του φράγματος

Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων μπορεί να χαθούν εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα και 5 εκατ. στρέμματα γης κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο.

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει πολλά εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή της εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

«Χωρίς πηγή υδροδότησης, είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Δημητριακά και ελαιόσποροι θα καλλιεργηθούν με τη χρήση ενός ευρύτερου μοντέλου με χαμηλές αποδόσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η καταστροφή του φράγματος αυτή την εβδομάδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και μπορεί να μετατρέψει τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα γης σε «έρημο» εάν μείνουν χωρίς άρδευση.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η πλημμυρισμένη γη θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη γεωργική και περιβαλλοντική αξιολόγηση της κατάστασης του εδάφους και στις περισσότερες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν ειδικές μέθοδοι αποκατάστασης του εδάφους. Ανέφερε ότι λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιόσποροι είναι τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στις πληγείσες περιοχές. Η Ουκρανία είναι από τις βασικότερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σιτηρών και ελαιόσπορων.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των κατοίκων

Διασώστες με βάρκες απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από τις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν εθελοντές και οι τοπικές αρχές σήμερα. Πολλοί όμως εξακολουθούν να περιμένουν ακόμη βοήθεια.

Σε απόγνωση, φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων κάνουν εκκλήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας φωτογραφίες και δίνοντας την ακριβή τοποθεσία των σπιτιών. Μεταξύ αυτών που περιμένουν ακόμη τα σωστικά συνεργεία είναι πολλοί ηλικιωμένοι και μερικά παιδιά.

Ο συντονιστής μιας εθελοντικής ομάδας που συγκροτήθηκε μέσω της εφαρμογής Telegram είπε ότι λαμβάνει συνεχώς εκκλήσεις και η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη σήμερα σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, αφού τελειώνουν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό που έχουν στη διάθεσή τους οι πλημμυροπαθείς.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας, είπε το μεσημέρι ότι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής περίπου 4.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν 171 παιδιά και 42 άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, έχουν κατακλυσθεί από τα νερά περισσότερα από 14.000 σπίτια.

Ένας άλλος αξιωματούχος, ο Αντρέι Αλεξέινκο, είπε ότι η στάθμη του Δνείπερου έχει ανέβει στα 12 μέτρα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το Ολέσκι και το Όλα Πριστάν. Είπε επίσης ότι 344 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε στέγες ή στα επάνω πατώματα των σπιτιών τους απομακρύνθηκαν με βάρκες.

Στο Telegram, κάποιοι έστελναν μηνύματα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τις επιτυχείς διασώσεις. Στο χωριό Κορσούνκα, όπου έχουν καλυφθεί μέχρι και οι στέγες των σπιτιών, ο 26χρονος Βιτάλι είπε ότι τα σπίτια γέμισαν με νερό μέσα σε 15 λεπτά και οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να φύγουν. Το δικό του σπίτι παρασύρθηκε από τα νερά.

Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν να ανταλλάζουν κατηγορίες για το φράγμα

Η Μόσχα ισχυρίστηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) ότι το Κίεβο κατέστρεψε το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα με «μαζικές» επιθέσεις του πυροβολικού και χαρακτήρισε «νεοναζιστική» την ουκρανική κυβέρνηση.

Τις κατηγορίες αυτές διατύπωσε η Μόσχα την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία παρουσίαζαν τις θέσεις τους στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, όπου έχει προσφύγει το Κίεβο κατηγορώντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι παραβίασε συνθήκη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρέχοντας από το 2014 υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η υπόθεση αυτή έφτασε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2017.

«Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προκάλεσε την έκρηξη στο μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στη Νόβα Καχόβκα. Στην πραγματικότητα η Ουκρανία είναι αυτή που το έκανε», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ολλανδία Αλεξάντερ Σουλγκίν.

«Το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις με το πυροβολικό εναντίον του φράγματος (…) αλλά επίσης σκοπίμως ανέβασε σε κρίσιμα επίπεδα τον όγκο του νερού στο φράγμα Καχόβκα», ανοίγοντας τις βαλβίδες του υδροηλεκτρικού σταθμού, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Σουλγκίν δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τις καταγγελίες του.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και ανέφερε ότι η στήριξη που παρείχε στους αυτονομιστές ήταν προάγγελος της εισβολής του Φεβρουαρίου του 2022.

Ο Σουλγκίν απάντησε ότι το Κίεβο «δεν έχει καμία ηθική εξουσία για να εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες». «Το καθεστώς αυτό βρέθηκε στην εξουσία έπειτα από ένα βίαιο πραξικόπημα το 2014, το οποίο βασίστηκε στους εθνικιστές, άμεσους απογόνους των συνεργατών των ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «νεοναζί» έχουν αναλάβει θέσεις - κλειδί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και έχουν σπείρει «τον τρόμο» σε όλη τη χώρα.

Για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταγγείλει επανειλημμένα «τη γενοκτονία», όπως την είχε αποκαλέσει, του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία και είχε χαρακτηρίσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «νεοναζί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

Το πάγωμα του πολέμου, στις σημερινές γραμμές του μετώπου θα είναι «παράξενο», καθώς η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.