ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Σουδάν: Συγκρούσεις στο Χαρτούμ μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών

Επτά εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) έχουν διαλύσει τμήματα του κεντρικού Χαρτούμ.

Οι εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν συγκρούονταν στην πρωτεύουσα της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με στόχο τη διατήρηση της ανακωχής και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων.

Κάτοικοι στο Χαρτούμ και στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν δήλωσαν ότι ο στρατός ξεκίνησε και πάλι τα αεροπορικά χτυπήματα και ότι χρησιμοποιεί περισσότερα πυρά καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται, αλλά χωρίς καμία ένδειξη ότι οι αντίπαλες παραστρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν από τους δρόμους της πόλης και τα σπίτια που κατέλαβαν.

«Υποφέρουμε τόσο πολύ από αυτόν τον πόλεμο. Από σήμερα το πρωί ακούμε τον ήχο της βίας. Ζούμε στον τρόμο. Είναι πραγματικός εφιάλτης», δήλωσε ο Σεχάμπ αλ-Ντιν Αμπνταλραχμάν, 31 ετών, από νότια συνοικία της πρωτεύουσας.

Επτά εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) έχουν διαλύσει τμήματα του κεντρικού Χαρτούμ και έχουν απειλήσει να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, ενώ 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν αναζητήσει την ασφάλεια σε άλλες περιοχές του Σουδάν και άλλοι 400.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ανέστειλαν χθες τις συνομιλίες για ανακωχή αφού κατέρρευσε η κατάπαυση πυρός για την οποία είχαν μεσολαβήσει, κατηγορώντας τις εμπόλεμες πλευρές ότι καταλαμβάνουν σπίτια, επιχειρήσεις και νοσοκομεία και ότι πραγματοποιούν αεροπορικά χτυπήματα και επιθέσεις. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον στρατό και τις RSF και απείλησαν με περαιτέρω ενέργειες «εάν οι πλευρές συνεχίσουν να καταστρέφουν τη χώρα τους», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Κίνδυνος νέας αιματοχυσίας στο Ελ Ομπέιντ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση των μαχών στο Ελ Ομπέιντ του Σουδάν και τις επιθέσεις κατά αμάχων, τονίζοντας τις απειλές για χερσαία επίθεση από μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις.
Καμένο αυτοκίνητο βανδαλισμών
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέλφαστ: Διαδηλώσεις με οδοφράγματα και πυρπολήσεις οχημάτων

Ένταση στο Μπέλφαστ μετά από επίθεση με μαχαίρι: διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους και έβαλαν φωτιά σε οχήματα. Οι αρχές καλούν για ηρεμία, ενώ σοκ έχει προκαλέσει βίντεο που δείχνει τη βίαιη επίθεση και την ακινητοποίηση του δράστη.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση drone σε αγορά

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε αγορά στην Αμπού Ζαϊέμα του Σουδάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 και τραυματίζοντας δεκάδες, ανακοίνωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Επιθέσεις drone στο Κορντοφάν με δεκάδες νεκρούς

Στο Σουδάν, περίπου 70 άτομα σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις με drone στο Κορντοφάν, από τα πιο βίαια μέτωπα του πολέμου. Μεταξύ των θυμάτων ήταν παιδιά και γυναίκες που προσπαθούσαν να βρουν ασφάλεια εν μέσω συνεχούς βίας.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 28 νεκροί από πλήγμα drone σε αγορά, λένε μάρτυρες και ιατροί

Τουλάχιστον 28 νεκροί και 23 τραυματίες σε επίθεση με drone σε αγορά στη Νότια Σουδάν, περιοχή υπό έλεγχο παραστρατιωτικών. Το πλήγμα αποδόθηκε σε ενέργεια του σουδανικού στρατού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

MSF: Απουσία πολιτικής βούλησης για τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την απουσία πολιτικής βούλησης για τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν και τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κρίση μία από τις χειρότερες παγκοσμίως.