ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Μπάιντεν: Όλα ανοικτά για αποστολή πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας τονίζει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, το γεγονός ότι η Μόσχα αυξάνει τις αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία δεν είναι «απροσδόκητο».  Ο πρόεδρος τόνισε ότι για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρασχεθούν στην Ουκρανία «όλα όσα χρειάζεται».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά με την παροχή πυρομαχικών ATACMS στο Κίεβο. «Αυτό είναι ακόμη στο παιχνίδι», απάντησε ο Μπάιντεν.

Εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου επανέλαβαν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να στείλει βλήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία.

Τα ATACMS είναι πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς (έως 300 χιλιόμετρα) για τα HIMARS, τα συστήματα που παρέλαβε η Ουκρανία πέρυσι. Αφού η Ουκρανία άρχισε για πρώτη φορά να βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις χρησιμοποιώντας HIMARS, αυτό επέτρεψε ουσιαστικά να κόψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, να αχρηστεύσει τις θέσεις διοίκησης και να καταστρέψει αποθήκες όπλων και πυρομαχικών. Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να μετακινούν τα βασικά τους στοιχεία εκτός της εμβέλειας αυτών των συστημάτων.

Υπάρχει πιθανότητα η Ουκρανία να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon από τη Γερμανία. Αυτό αναφέρει η DW σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov.

«Εάν η Βρετανία και η Γερμανία συνδυάσουν τις δυνατότητες προμήθειας των Eurofighter, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke και στη γαλλική εφημερίδα Ouest France, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη ένας διεθνής «συνασπισμός τεθωρακισμένων», στον οποίο το κύριο μοντέλο είναι το γερμανικό Leopard 2, καθώς και το αμερικανικό Abrams και το βρετανικό Challenger. Ο Reznikov πρόσθεσε ότι ομοίως, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας «συνασπισμός μαχητικών αεροσκαφών» με βασικό μοντέλο το αμερικανικό F-16, καθώς και με το Eurofighter και το σουηδικό Gripen.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε γενικές γραμμές, η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 120 μαχητικά αεροσκάφη. «Το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να είναι F-16, από τα οποία υπάρχουν περισσότερα από 5.000 διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα Eurofighters και τα Gripens θα μας βοηθούσαν επίσης», δήλωσε ο Reznikov.

Ο υπουργός τόνισε ότι, πρώτα απ' όλα, η Ουκρανία θα καλωσόριζε τη συμμετοχή της Γερμανίας στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα Eurofighter. «Οι Βρετανοί εταίροι μας είναι έτοιμοι να προσφέρουν στους Ουκρανούς μαθήματα εκπαίδευσης στα Eurofighter. Και με τους Σουηδούς φίλους μας, συζητάμε τρόπους για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση στα αεροσκάφη Saab Gripen», είπε.

Η Δανία και η Ολλανδία συμμετέχουν στο σχέδιο εκπαίδευσης πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε μαχητικά F-16. Σύμφωνα με τον Reznikov, η Ουκρανία διαπραγματεύεται επίσης με την Πολωνία και το Βέλγιο σχετικά με την εκπαίδευση Ουκρανών πολεμικών πιλότων σε πολεμικά αεροσκάφη. Στη Δανία, θεωρείται ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία είναι ανοικτή σε συνομιλίες για το τέλος του πολέμου με τον Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη την κλίμακα της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο και έχει υποσχεθεί να τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να εξηγεί το πώς.