ΓΔ: 2272.57 0.59% Τζίρος: 66.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:49:42
Φώτο: Shutterstock

G7: Συνάντηση Μακρόν - Μελόνι για το μεταναστευτικό στο περιθώριο της συνόδου

H συνάντηση έλαβε χώρα μετά την ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός Γάλλου υπουργού ο οποίος κατηγόρησε τη Ρώμη για αναποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκαν σήμερα στη Χιροσίμα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, σε μια προσπάθεια να γυρίσουν σελίδα, μετά την ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός Γάλλου υπουργού ο οποίος κατηγόρησε τη Ρώμη για αναποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν είπε στις αρχές Μαΐου ότι η κυβέρνηση της Μελόνι αποδείχθηκε ανίκανη να επιλύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, μολονότι αυτό είχε υποσχεθεί προεκλογικά και ότι είπε ψέματα στους ψηφοφόρους πως θα μπορούσε να τερματίσει τη μεταναστευτική κρίση. Η Ρώμη απαίτησε μια συγγνώμη από το Παρίσι. Στη σημερινή συνάντησή τους οι δύο ηγέτες έδειχναν χαλαροί και ο Μακρόν φάνηκε να ρωτά τη Μελόνι για τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Ιταλία αυτήν την εβδομάδα.

Η Μελόνι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο κορυφής μία ημέρα νωρίτερα, προκειμένου να επιστρέψει στην Ιταλία και να ηγηθεί των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση αυτή, ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Ουκρανία αλλά και για το μεταναστευτικό και την Τυνησία.

«Έγινε μια ευρεία συζήτηση που έδειξε τη σύγκλιση των απόψεών μας σε σημαντικά ζητήματα, κυρίως όσον αφορά την Ουκρανία αλλά επίσης και την Τυνησία», είπε η πηγή αυτή. Μακρόν και Μελόνι συμφώνησαν ότι η Τυνησία χρειαζόταν οικονομική υποστήριξη ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς τα βόρεια, πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία δηλώνουν οι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Τραμπ

Η G7, με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ενιαία στήριξη στην Ουκρανία και τη δημιουργία ειρηνευτικής διαδικασίας, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ευρώπης και άλλων, με αφορμή την επέτειο 4 ετών από τη ρωσική εισβολή.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας μόνο με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και ενισχυμένες ουκρανικές δυνάμεις.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζητούν πιο «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ», λένε οι ΥΠΑΜ

Οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενισχύοντας το ΝΑΤΟ και αποτρέποντας απειλές, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκρουση Μελόνι-Μακρόν με φόντο τη δολοφονία του Ντεράνκ

Ένταση μεταξύ Μελόνι και Μακρόν μετά τη δολοφονία του ακροδεξιού Ντεράνκ, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να μιλά για ευρωπαϊκή πληγή και τον Γάλλο πρόεδρο να σχολιάζει την παρέμβαση εθνικιστών σε ξένα ζητήματα.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η G7 χρειάζεται εμπιστοσύνη αντί για μονομερή μέτρα

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Ρολάν Λεσκίρ στη G7 τόνισε τη σημασία εμπιστοσύνης και κοινών λύσεων απέναντι σε διεθνείς εντάσεις, εστιάζοντας στην εξασφάλιση σπάνιων γαιών, στήριξη Ουκρανίας και μείωση μακροοικονομικών ανισορροπιών.