ΓΔ: 2475.32 0.52% Τζίρος: 349.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης

Ουκρανία: Η G7 ανακοινώνει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, σημειώνοντας νέα δυναμική και πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα.

Οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς) αποφάσισαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Εβιάν της Γαλλίας.

Το ανακοινωθέν προβλέπει επίσης ενίσχυση των παραδόσεων όπλων μακράς εμβέλειας και «δυνατοτήτων» αντιαεροπορικής άμυνας στον ουκρανικό στρατό, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των χωρών της G7 για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε «νέα ορμή» και «ουκρανική πρόοδο» στα πεδία των μαχών «τους τελευταίους μήνες», υπογραμμίζοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει η Ουκρανία στο μέτωπο.

Οι ηγέτες εκτιμούν πως αυτή είναι η «σωστή στιγμή» για την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά της Μόσχας, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν που προβλέπει το άνοιγμα του στρατηγικής σημασίας στενού του Ορμούζ.

Πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη, η G7 δεσμεύτηκε να ενισχύσει την Ουκρανία στον τομέα της ενέργειας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει «τον επόμενο χειμώνα», παρά τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού σε σταθμούς παραγωγής και δίκτυα διανομής.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της συνόδου, χαρακτήρισε τη συνάντηση «στιγμή στρατηγικής αφύπνισης», σημειώνοντας σε βίντεο μέσω Instagram ότι καταγράφονται «νίκες» στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «ημέρα ελπίδας» και «πιθανότητα για (να αποκατασταθεί) ειρήνη», ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι είναι καιρός η Ρωσία «να κλείσει συμφωνία» με την Ουκρανία, ώστε να τερματιστεί η σύρραξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη του πολέμου, τονίζοντας τη σημασία της για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομία. Δηλώνουν στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωπαϊκές χώρες έτοιμες για άρση κυρώσεων κατά του Ιράν μετά τη συμφωνία

Οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας χαιρέτισαν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη του πολέμου και δήλωσαν έτοιμες να άρουν κυρώσεις, ζητώντας από το Ιράν σαφή και επαληθεύσιμα βήματα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή ανησυχία ΕΕ για το νέο νομοσχέδιο θανατικής ποινής στο Ισραήλ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τη βαθιά ανησυχία τους για ισραηλινό νομοσχέδιο που διευρύνει τη θανατική ποινή, τονίζοντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ευρωπαϊκοί ηγέτες ανησυχούν έντονα για την αύξηση της βίας

Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Καναδά εκφράζουν ανησυχία για τη βία στον Λίβανο, καταδικάζουν τις επιθέσεις σε αμάχους και καλούν Ισραήλ και Λίβανο σε διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζητούν πιο «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ», λένε οι ΥΠΑΜ

Οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενισχύοντας το ΝΑΤΟ και αποτρέποντας απειλές, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.