ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Aπορρίπτει έκθεση του ΟΗΕ εναντίον της, η δικτατορία του Μάλι

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Παρασκευή και κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας και «ξένους» μαχητές πως εκτέλεσαν τουλάχιστον 500 αμάχους στην Μουρά (κεντρικά).

Την έκθεση του ΟΗΕ, κατήγγειλε χθες Σάββατο η στρατιωτική χούντα στην εξουσία στο Μαλί, χαρακτηρίζοντας την «προκατειλημμένη» και «φανταστικό αφήγημα». Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Παρασκευή και κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας και «ξένους» μαχητές πως εκτέλεσαν τουλάχιστον 500 αμάχους στην Μουρά (κεντρικά) κατά τη διάρκεια αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης στα τέλη του Μαρτίου του 2022.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της στρατιωτικής κυβέρνησης, τον συνταγματάρχη Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, η δικαιοσύνη στο Μαλί διενήργησε έρευνα για τα γεγονότα στη Μουρά. «Κανένας άμαχος δεν έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στη Μουρά», διαβεβαίωσε ο συνταγματάρχης σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. «Στους νεκρούς δεν συγκαταλέγονταν παρά μόνο τρομοκράτες», επέμεινε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην έκθεσή της για τα γεγονότα στη Μουρά, για τα οποία έχουν δοθεί εντελώς αντιφατικές εκδοχές εδώ κι έναν χρόνο, τα χαρακτηρίζει τα χειρότερα αυτής της φύσης, σε μια χώρα συνηθισμένη στις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών και άλλων ένοπλων οργανώσεων και του στρατού από το 2012. Το κείμενο διατυπώνει το βαρύτερο κατηγορητήριο που έχει υπάρξει ποτέ για τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί — οι οποίες έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για ωμότητες στο παρελθόν.

Η Ύπατη Αρμοστεία «έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει» ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 20 γυναίκες και επτά παιδιά, «εκτελέστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και ξένο στρατιωτικό προσωπικό» μεταξύ της 27ης και της 31ης Μαρτίου 2022 στην κοινότητα αυτή μερικών χιλιάδων κατοίκων», τονίζεται στο κείμενο. Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί από το 2013 στο Μαλί (MINUSMA), 157 συνεντεύξεις κατ’ ιδίαν και 11 συνεντεύξεις με ομάδες κατοίκων.

Στην απάντησή του, το στρατιωτικό καθεστώς του Μαλί ανέφερε πως έμαθε, «αποσβολωμένο», ότι η ομάδα κυανόκρανων που ερεύνησε τα γεγονότα χρησιμοποίησε δορυφόρους για να εξακριβώσει τι συνέβη «χωρίς την άδεια και εν αγνοία των αρχών του Μαλί», και πρόσθεσε πως ξεκινά «άμεσα έρευνα» για κατασκοπεία, επίθεση στην ασφάλεια της χώρας και «στρατιωτική συνωμοσία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν

Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
ΔΙΕΘΝΗ

Το ένα τρίτο των παιδιών σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική υποφέρουν από υποσιτισμό

Σύμφωνα με τη Unicef, 55 εκατομμύρια παιδιά σε 20 χώρες της περιοχής είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και άλλα 24 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από «ελλιπή σίτιση, συγκεκριμένα από καθυστέρηση στην ανάπτυξη, εξάντληση και αδυναμία».
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ενίσχυση αντιμεταναστευτικών κινημάτων

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη μεταχειρίζεται τους πρόσφυγές της είναι κάτι που παρατηρείται και αλλού. Η Ευρώπη έχει μείζονα ρόλο ως πρότυπο», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.