Η Αργεντινή, που πασχίζει να καταπολεμήσει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα δάγκειου πυρετού τα τελευταία χρόνια, στειρώνει τα κουνούπια χρησιμοποιώντας ακτινοβολία που μεταβάλλει το DNA τους πριν τα απελευθερώσει στη φύση. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φέτος καταγράψει πάνω από 41.000 κρούσματα της νόσου που μεταδίδονται από τα κουνούπια, πολύ πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο των προηγούμενων ετών μεγάλων επιδημιών το 2020 και το 2016, έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία.
«Αυτό το κουνούπι, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στη χώρα μας και στον κόσμο... μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο. Ο πληθυσμός του συνεχίζει να κινείται νοτιότερα», δήλωσε η βιολόγος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (CNEA) Μαριανέλα Γκαρσία Άλμπα.
Βιολόγοι του CNEA πειραματίζονται με την ατομική στείρωση από το 2016. Στειρώνουν 10.000 αρσενικά κουνούπια την εβδομάδα και στοχεύουν να αυξήσουν τον αριθμό σε 500.000. Αναμένουν να κυκλοφορήσουν την πρώτη παρτίδα στειρωμένων αρσενικών τον Νοέμβριο.
«Στειρώνονται μέσω ιονίζουσας ενέργειας και αυτά τα στείρα αρσενικά απελευθερώνονται στα χωράφια και όταν συναντούν ένα άγριο θηλυκό, οι απόγονοί τους δεν είναι βιώσιμοι», είπε η Γκαρσία Άλμπα. «Με αυτόν τον τρόπο, με τη διαδοχική απελευθέρωση τέτοιων αρσενικών θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον πληθυσμό του κουνουπιού-φορέα». Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών aedes aegypti. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στα μάτια, στο κεφάλι, στους μύες και στις αρθρώσεις, ναυτία, έμετο και κόπωση.
Παρόμοιες τεχνικές για την αποστείρωση των παρασίτων χρησιμοποιώντας την ίδια ακτινοβολία που βρίσκεται στις ακτίνες Χ έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, βοηθώντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο ασθενειών όπως η chikungunya, ο δάγγειος πυρετός και ο Zika.