ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σακχαρώδης διαβήτης και εργασία στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΕΚΠΑ

Στο ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον διαβήτη και το εργασιακό περιβάλλον, με επιστήμονες και φορείς να τονίζουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης, υποστήριξης εργαζομένων και ολοκληρωμένης φροντίδας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης και Εργασιακό Περιβάλλον», που διοργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 10 Νοεμβρίου 2025 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρύτανης, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Δρ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρυλάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας καθηγητής Νεοκλής Γεωργόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν απόψεις ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, επιστημόνων αλλά και εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, όπως η Σοφία Τσιακάλου (Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη), η Αλεξάνδρα Τσιγκρή (Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη) και ο Δρ. Χρήστος Δαραμήλας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη).

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη και την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές φροντίδας στον χώρο εργασίας. 

Υπογράμμισε ότι η σωστή ρύθμιση του διαβήτη είναι κρίσιμη για την αποτροπή σοβαρών επιπλοκών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη.

Ο κ. Σιάσος αναφέρθηκε στη συμβολή των οργανωμένων δομών υγείας, όπως τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, που προσφέρουν ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα στους ασθενείς. 

Επεσήμανε επίσης τη σημασία ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος, που ενθαρρύνει υγιεινές συνήθειες και μειώνει το εργασιακό άγχος, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερή ρύθμιση του σακχάρου.

Επιπλέον, ο πρύτανης εξήρε το έργο της Ελληνικής Διαβητολογικής και Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αναφέροντας τον ρόλο του ΕΚΠΑ στην προαγωγή της ιατρικής εκπαίδευσης και της έρευνας σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, επεσήμανε τη σημασία της ισότιμης μεταχείρισης και της κατάλληλης υποστήριξης των εργαζομένων με διαβήτη. 

Σύμφωνα με στοιχεία της IDF, η πλειονότητα των ατόμων που ζουν με διαβήτη αντιμετωπίζει άγχος, κατάθλιψη ή επαγγελματική εξουθένωση λόγω της πάθησής τους.

Ο κ. Μακρυλάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο στην ευαισθητοποίηση, πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά για την κατάστασή τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική τους υγεία και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και στελέχωση των διαβητολογικών κέντρων, καθώς και τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ επιστημόνων, συλλόγων ασθενών και Πολιτείας ως βασικό βήμα για την πρόοδο στη διαχείριση του διαβήτη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Νεοκλής Γεωργόπουλος, σημείωσε τη σημασία της κοινωνικής ένταξης και της δημιουργίας συνθηκών που επιτρέπουν στα άτομα με διαβήτη να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους χωρίς περιορισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα υγείας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι από τις σημαντικότερες αναδυόμενες λοιμώξεις στην Ευρώπη. Η σοβαρή νευρολογική νόσος αφορά λιγότερο από 1% των περιπτώσεων, αλλά σχετίζεται με μεγάλη θνητότητα και μακροχρόνιες επιπλοκές.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για την Ήπειρο

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εγκαινίασε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τόνισε τη βελτίωση των δομών Υγείας στην Ήπειρο και τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Θεσσαλονίκης ανησυχεί για μετακινήσεις γιατρών από Νοσοκομείο Έδεσσας

Ο δήμος Έδεσσας εκφράζει ανησυχία για τη μετακίνηση ιατρών από το τοπικό νοσοκομείο προς άλλα και καλεί τις αρχές να επανεξετάσουν τις αποφάσεις, λόγω του ήδη οριακού προσωπικού και του κινδύνου για την υγεία των πολιτών.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης στα Ιωάννινα: Αλλαγές-σταθμός στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και δωρεάν εξετάσεις στα ΚΑΠΗ Ιωαννίνων, εγκαινιάζοντας ανακαινισμένες δομές υγείας σε Μέτσοβο και Ιωάννινα, τονίζοντας τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία.
Σημαία Κένυας
ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Δεύτερο κρούσμα Έμπολα, συγγενής του θύματος στο Ναϊρόμπι

Εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα Έμπολα στην Κένυα, στενός συγγενής του πρώτου θύματος. Βρισκόταν ήδη σε καραντίνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Το πρώτο κρούσμα κατέληξε σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι στις 5 Οκτωβρίου.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απινιδωτές σε σχολεία και αθλητικούς χώρους από τον Δήμο Β. Κέρκυρας

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας παρέδωσε απινιδωτές σε τρία σχολεία και δύο ποδοσφαιρικά σωματεία, συνοδεύοντας τη δράση με πρακτική εκπαίδευση στη χρήση τους, για την ενίσχυση της ετοιμότητας σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής.