ΓΔ: 2118.37 -0.56% Τζίρος: 49.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:41
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία στη G7 για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας

Υπουργοί τoυ διακυβερνητικού πολιτικού φόρουμ, συναντώνται στην πόλη Σαπόρο της βόρειας Ιαπωνίας για δύο ημέρες συνεδριάσεων με αντικείμενο το κλίμα, την ενέργεια και την περιβαλλοντική πολιτική.

Τα πλούσια κράτη της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ζήτησαν μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου καθώς στοχεύουν να επισπεύσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, όπως ανέφερε η G7 σε σημερινή ανακοίνωση. Ενώ οι χώρες-μέλη αναγνώρισαν την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης αερίου, δήλωσαν μολαταύτα ότι επενδύσεις στον τομέα αυτό μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν πιθανές ενεργειακές ελλείψεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν τους.

Υπουργοί της G7 συναντώνται στην πόλη Σαπόρο της βόρειας Ιαπωνίας για δύο ημέρες συνεδριάσεων με αντικείμενο το κλίμα, την ενέργεια και την περιβαλλοντική πολιτική. Τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια έχουν λάβει επείγοντα χαρακτήρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ιαπωνία, η οικοδέσποινα των συναντήσεων, που εξαρτάται από τις εισαγωγές προκειμένου να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών, επιθυμεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως μεταβατικό καύσιμο για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια.

«Θα αυξήσουμε δραστικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», ανέφεραν τα μέλη της G7 στο ανακοινωθέν τους, δεσμευόμενα να αυξήσουν συλλογικά την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα κατά 150 γιγαβάτ έως το 2030 και την δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε πάνω από 1 τεραβάτ.

Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να εκμηδενίσουν την ρύπανση με πλαστικά ως το 2040. «Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στη ρύπανση με πλαστικά, με τη φιλοδοξία να μειώσουμε την πρόσθετη ρύπανση από πλαστικά στο μηδέν έως το 2040» εντός της G7, χάρη κυρίως στην κυκλική οικονομία και τη μείωση ή την εγκατάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης και των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Eπίσης οι χώρες της Ομάδας των 7 ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να εκμηδενίσουν την ρύπανση με πλαστικά ως το 2040, κατά τη συνάντηση των υπουργών τους για το Κλίμα, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, στο Σαπόρο της Ιαπωνίας.

«Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στη ρύπανση με πλαστικά, με τη φιλοδοξία να μειώσουμε την πρόσθετη ρύπανση από πλαστικά στο μηδέν έως το 2040» εντός της G7, χάρη κυρίως στην κυκλική οικονομία και τη μείωση ή την εγκατάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης και των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της G7.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατ. δολάρια σε «ηθικό χρέος»

«Οι ζημιές θα επικεντρωθούν στις φτωχές χώρες εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε η Εστέρ Ντιφλό, επισημαίνοντας την ευθύνη των πλούσιων χωρών στην κλιματική αλλαγή.
Ιχθυοκαλλιέργεια σε θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Προσαρμόζονται οι οστρακοκαλλιεργητές στην κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση αλλάζει δραστικά τις συνθήκες για τους Έλληνες οστρακοκαλλιεργητές, με την προσαρμογή να είναι πλέον αναγκαία. Ανθεκτικότερα είδη και σύγχρονες τεχνικές κρίνονται απαραίτητα για την επιβίωση του κλάδου.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν αίρονται οι κυρώσεις στη Ρωσία - Αντίκτυπος οι αποφάσεις, λέει ο Τραμπ

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν δικαιολογεί την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Μακρόν. Η Γαλλία θα συμβάλει στα αποθέματα πετρελαίου και εξετάζει επιπλέον μέτρα στήριξης των καταναλωτών.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Να αποφευχθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ενέργειας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις χώρες της G7 να αποφύγουν περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να αποκατασταθεί άμεσα η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.