Ο ουκρανικός στρατός απώθησε 60 ρωσικές επιθέσεις και κατέρριψε έξι UAVs από την Κυριακή, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κίεβο, με τις ρωσικές δυνάμεις να είναι πιο ενεργές στα μέτωπα της περιφέρειας Ντονιέτσκ (ανατολικά), κατά την ίδια πηγή, ενώ η πόλη της Χερσώνας (νότια) υπέστη μαζικά πλήγματα του πυροβολικού.
Το πιο καυτό σημείο του μετώπου παραμένει η πόλη Μπαχμούτ, στη Ντονιέτσκ. Ο διοικητής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας Ολεξάντρ Σίρσκι κατηγόρησε τις δυνάμεις της Μόσχας πως χρησιμοποιούν τακτικές «καμμένης γης» όπως στη Συρία.
Η ρωσική επίθεση στο Μπαχμούτ, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αποτελεί το επίκεντρο της μεγαλύτερης μάχης από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η μάχη για το Μπαχμούτ ήταν μία από τις πιο αιματηρές της σύγκρουσης, που διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο της, με πολλές απώλειες και από τις δύο πλευρές και μεγάλο μέρος της ανατολικής πόλης να έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Οι γραμμές του μετώπου έχουν μετατοπιστεί μπρος-πίσω σε μάχες δρόμου-δρόμου.
Το Μπαχμούτ είχε πριν από τον πόλεμο περίπου 70.000 κατοίκους αλλά η πόλη καταστράφηκε ουσιαστικά σε περίπου οκτώ μήνες σφοδρών συγκρούσεων.
«Κτίρια και θέσεις καταστρέφονται με πλήγματα από τον αέρα και με πυροβολικό. Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά υπό έλεγχο», είπε ο στρατηγός Σίρσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο Ουκρανό ανώτερο αξιωματικό, ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται ηρωικά στις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη και έχουν αποδεκατίσει τους μισθοφόρους της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να αναπτύσσει πλέον μονάδες των ειδικών δυνάμεων του τακτικού στρατού.
Οι δηλώσεις του στρατηγού Σίρσκι βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με αυτές του επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τον οποίο οι «μουσικοί» (οι μισθοφόροι της εταιρείας του) προελαύνουν και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύονται διότι έχουν χάσει οδούς εφοδιασμού.
Η Μόσχα παραμένει αποφασισμένη να καταλάβει ολόκληρη την περιφέρεια Ντονιέτσκ, διακηρυγμένο στόχο της από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε χθες πως έμφαση δίνεται τελευταία στις πόλεις Μαρίνκα και Αβντιίβκα, αλλά με «ελάχιστα» κέρδη. Η Μαρίνκα απέχει 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ντονιέτσκ και είναι πρακτικά κατεστραμμένη. Αποτελεί ωστόσο σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο.