Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Φινλανδία θα γίνει το 31ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας την Τρίτη.
«Από αύριο, η Φινλανδία θα είναι πλήρες μέλος της συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Τουρκία, η τελευταία χώρα που επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, θα παραδώσει τα επίσημα κείμενά της στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στη συνέχεια θα καλέσει τη Φινλανδία να κάνει το ίδιο.
Το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ τελετή έπαρσης της σημαίας για να προστεθεί η φινλανδική σημαία στις σημαίες των άλλων μελών.
«Πραγματικά, είναι μία ιστορική ημέρα», είπε επισημαίνοντας το γεγονός ότι πρόκειται για την ταχύτερη ένταξη στην πρόσφατη ιστορία της Συμμαχίας.
Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας, η οποία μπλοκάρεται από την Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε αισιόδοξος.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Σουηδία θα γίνει επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για μένα αποτελεί προτεραιότητα να διασφαλισθεί ότι αυτό θα γίνει επίσης σύντομα δυνατό».
Η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, έχει το καθεστώς της προσκεκλημένης χώρα στο ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης την «άμεση απελευθέρωση» του Aμερικανού δημοσιογράφου Ίβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Ρωσία, τον οποίο η Μόσχα κατηγορεί για «κατασκοπεία».
«Η σύλληψή του είναι πολύ ανησυχητική. Είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, το δικαίωμα να θέτουν ερωτήσεις και να κάνουν την δουλειά τους. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα ο ηγέτης της φινλανδικής κεντροδεξιάς αναδείχθηκε χθες Κυριακή νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία, αν και λιγότερο καθαρά από ό,τι αναμενόταν, κι αναμένεται να διαδεχθεί την απερχόμενη πρωθυπουργό Σάνα Μάριν, έπειτα από αμφίρροπη αναμέτρηση, ενώ η ακροδεξιά, που δεν αποκλείεται να καταλήξει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, σημείωσε ρεκόρ.
Για «μεγάλη νίκη» μίλησε ο Πέτερι Όρπο, 53χρονος πρώην υπουργός, στους υποστηρικτές του. «Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε ο προαλειφόμενος νέος επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης, που καλείται πλέον να επιλέξει αν θα συμμαχήσει με την κεντροαριστερά της κυρίας Μάριν ή το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών υπό τη Ρίικα Πούρα.
Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα -με πάνω από το 98% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί-, η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ακολουθούμενη από το κόμμα των Φινλανδών (46) και τους Σοσιαλδημοκράτες (43).
Το γεγονός ότι το κόμμα της κατέγραψε άνοδο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 δεν άρκεσε και η κυρία Μάριν αναγνώρισε χθες βράδυ την ήττα της. «Συγχαρητήρια στον νικητή των εκλογών, συγχαρητήρια στην Εθνική Συμμαχία, συγχαρητήρια στο κόμμα των Φινλανδών, η δημοκρατία μίλησε», είπε.
Παραδοσιακά, ο/η επικεφαλής του κόμματος που έρχεται πρώτο στις εκλογές αναλαμβάνει τον θώκο του πρωθυπουργού, υπό τον όρο πως μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η διαφορά των κομμάτων ήταν οριακή: 20,8% για την κεντροδεξιά, 20,1% για την ακροδεξιά, 19,9% για το SDP της κυρίας Μάριν.