Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Κυριακή τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιλέξει τον «συμβιβασμό» όσον αφορά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Μπάιντεν τόνισε -παίρνοντας για πρώτη φορά θέση για το ζήτημα- πως η μεταρρύθμιση πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.
Οι δημοκρατικές αρχές είναι «σήμα κατατεθέν» των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Προσέφερε την υποστήριξή του στις προσπάθειες εν εξελίξει να βρεθεί συμβιβασμός (...) σύμφωνος προς αυτές τις θεμελιώδεις αξίες», προστίθεται στο κείμενο. «Οι δημοκρατικές κοινωνίες ενισχύονται από αληθινά συστήματα δημοκρατικού ελέγχου και ισορροπίας (των εξουσιών)» και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει «την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν στον κ. Νετανιάχου, κατά την ίδια πηγή.
Η μεταρρύθμιση, που αναγγέλθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, συμπεριλαμβάνει άρθρο που επιτρέπει στο κοινοβούλιο να ακυρώνει, με απλή πλειοψηφία, αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι «εξευτελιστικό» για τους πολέμιούς της. Σκοπός είναι να αυξηθεί η εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος. Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ κι ενδέχεται να επιτρέψει να ακυρωθεί ενδεχόμενη καταδίκη του κ. Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο δεξιός πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του λένε από την πλευρά τους ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί ισορροπία ισχύος ανάμεσα στα μέλη της Κνέσετ και το Ανώτατο Δικαστήριο, που κατ’ αυτούς είναι πολιτικοποιημένο. Διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη εγκριθεί από την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία σε πρώτη ανάγνωση.
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους του Ισραήλ προχθές Σάββατο, για 11η συναπτή εβδομάδα, προκειμένου να καταγγείλουν το σχέδιο νόμου για το δικαστικό σύστημα που υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ παρουσίασε προσχέδιο συμβιβασμού για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, που αποδέχθηκαν ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά απέρριψαν αμέσως οι παρατάξεις της κυβερνητικής συμμαχίας.
Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε σήμερα o Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα πιο διαλλακτικός σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνησή του, μια εμφανή υποχώρηση έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες πρωτοφανών διαδηλώσεων στη χώρα και τις ανησυχίες των δυτικών του εταίρων.
Καθώς διαθέτει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, ο Νετανιάχου εμφανιζόταν αποφασισμένος να επικυρώσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων πριν το διάλειμμα στις εργασίες του κοινοβουλίου, στις 2 Απριλίου. Όμως πλέον οι περισσότερες θα συζητηθούν μετά τις 30 Απριλίου, όταν θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνεδριάσεις, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου περιορίζει σημαντικά την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου και επιτρέπει στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να διορίζουν δικαστές. Εξάλλου το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο της μεταρρύθμισης δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να ακυρώνει κάποιες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών σε σύνολο 120.
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των βουλευτών και μιας «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, την οποία όμως ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει «πανίσχυρη», καθώς κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι είναι πολιτικοποιημένο.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο ενέχει τον κίνδυνο παρέκκλισης προς ένα μοντέλο δημοκρατίας α λα ουγγρικά.
Στη σημερινή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός συνασπισμός χρησιμοποίησε πιο ήπια γλώσσα σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 4 Ιανουαρίου, όμως τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ελέγχει την εξουσία των δικαστών που συμμετέχουν στο πάνελ το οποίο εγκρίνει τους διορισμούς και να χρησιμοποιεί ένα «αυτόματο βέτο», όπως το χαρακτήρισε, στις προτάσεις για τους διορισμούς.
Παράλληλα η ανακοίνωση ανέφερε ότι έγιναν και άλλες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κνεσέτ χθες Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες αλλάζει ο τρόπος επιλογής των δικαστών.
Ο Νετανιάχου ζήτησε εξάλλου από την αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της, αφού έχει δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις ψηφοφορίες στην Κνεσέτ και ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις.
«Τείνουμε το χέρι προς όλους όσοι νοιάζονται πραγματικά για την εθνική ενότητα και επιθυμούν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού συνασπισμού.