ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τζο Μπάιντεν ομιλία
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση με φόντο την αμερικανική σημαία.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν τηλεφωνικά για τα σχέδια του Ισραήλ

Οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται σε αναβρασμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν χθες Τετάρτη για τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, την ώρα που η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι οι μαχητές της απώθησαν ισραηλινούς στρατιώτες προς τα σύνορα του Λιβάνου.

Οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται σε αναβρασμό, εν αναμονή της «απάντησης» του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση ήταν «παραγωγική», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, αναγνωρίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών σε ορισμένα ζητήματα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού, επαναλαμβάνοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ», ενημέρωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος.

Σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Οι σχέσεις του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό λόγω των χειρισμών του ισραηλινού πρωθυπουργού σε Γάζα και Λίβανο. Η Ουάσινγκτον επιχείρησε να αποτρέψει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή επίθεσης κατά Ισραήλ σε περίπτωση πλήγματος σε ιρανικές υποδομές

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα θα απαντήσει σε κάθε επίθεση στις υποδομές της, στοχεύοντας και το Ισραήλ αν χρειαστεί, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κάλεσμα για εκδίκηση και μαζική συμμετοχή στην κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

Ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και κάλεσε τους Ιρανούς να συμμετάσχουν μαζικά στις επιμνημόσυνες τελετές που ξεκινούν το Σάββατο στην Τεχεράνη.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον

Το Ισραήλ, ο Λίβανος και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο στην Ουάσινγκτον για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, επαναβεβαιώνοντας τον κοινό τους στόχο για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου θέτει όρους αφοπλισμού της Χεζμπολάχ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε ότι το πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου προβλέπει αποκατάσταση κυριαρχίας Λιβάνου, αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, διάλυση υποδομών της και ίδρυση τριμερούς ομάδας συντονισμού με ΗΠΑ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον υπεγράφη τριμερής συμφωνία πλαισίου μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Λιβάνου, έπειτα από εντατικές συνομιλίες. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι απαιτείται ακόμη περαιτέρω προσπάθεια.