Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δίκτυο επιχειρήσεων με έδρα την Κίνα και διάφορα πρόσωπα, που κατ’ αυτό βοηθούν το Ιράν να κατασκευάζει μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UAVs). Το δίκτυο αυτό ευθύνεται για πωλήσεις και παραδόσεις χιλιάδων συστατικών σε ιρανική κατασκευάστρια αεροσκαφών του είδους, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο.
Η συγκεκριμένη ιρανική κατασκευάστρια λέγεται πως εμπλέκεται στην παραγωγή συγκεκριμένου μοντέλου που εξάγεται από το Ιράν στη Ρωσία, κατά την ίδια πηγή, και της έχουν επιβληθεί ήδη κυρώσεις στο παρελθόν για αυτόν τον λόγο. Το Ιράν, επιχειρηματολόγησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, «ενέχεται άμεσα στους θανάτους στις τάξεις ουκρανών αμάχων συνεπεία της χρήσης από τη Ρωσία ιρανικών UAVs στην Ουκρανία».
Οι κυρώσεις, εξηγείται στο δελτίο Τύπου, σημαίνουν πως οι πόροι των εταιρειών και των προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό θα δεσμευτούν και θα απαγορευτεί στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους. Οι κυρώσεις θα κάνουν πολύ πιο δύσκολο για τους στόχους τους να επιδίδονται σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο.
Ακόμη, το υπουργείο ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος 39 εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα, που κατ’ αυτό έχουν δημιουργήσει «σκιώδες τραπεζικό δίκτυο» που επιτρέπει σε ιρανικές εταιρείες να αποκτούν πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να «αποκρύπτουν» συναλλαγές.
Υπενθυμίζουμε πως υπήρξε δημοσίευμα του Der Spiegel στα τέλη Φεβρουαρίου που ανέφερε ότι η Κίνα φέρεται να ετοιμάζεται για την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) «καμικάζι» για λογαριασμό του ρωσικού στρατού, προς χρήση πιθανότατα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το περιοδικό ανέφερε πως διαπραγματεύσεις διεξάγονται ανάμεσα σε αξιωματούχους του ρωσικού στρατού και την κινεζική κατασκευάστρια τέτοιων αεροσκαφών Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology.
Η Bingo φέρεται να δηλώνει έτοιμη να κατασκευάσει 100 UAVs τύπου ZT-180, να τα δοκιμάσει και να τα παραδώσει ως τον Απρίλιο στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα. Αυτό το μοντέλο χαρακτηρίζεται παρόμοιο με το Shahed 136, που κατασκευάζεται στο Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα και μπορεί να φέρει εκρηκτικές ύλες βάρους μεταξύ 35 και 50 κιλών.
Σε δεύτερη φάση, η κινεζική βιομηχανία που ελέγχεται από τον κινεζικό στρατό προτείνει να μεταφέρει στη Ρωσία υλικά και τεχνογνωσία ώστε να παράγονται στη χώρα αυτή, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού. Αυτό θα επέτρεπε στη Μόσχα να κατασκευάζει η ίδια κάπου 100 drones του συγκεκριμένου τύπου σε μηνιαία βάση, προστίθεται στο κείμενο.