ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

Η χώρα πλήττεται περιοδικά από λιμούς, εκ των οποίων ένας τη δεκαετία του 1990 προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να βεβαιωθούν ότι θα πετύχουν «οπωσδήποτε» τους στόχους παραγωγής σιτηρών, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με εκθέσεις να κάνουν λόγο για επιδεινούμενη έλλειψη τροφίμων σε αυτή την απομονωμένη χώρα.

Ο Κιμ «ζήτησε έντονα να επιτευχθούν οπωσδήποτε οι φετινοί στόχοι παραγωγής σιτηρών» στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

«Προκειμένου να αυξηθεί η εθνική γεωργική παραγωγή, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεραστούν οι ανισότητες στην κατεύθυνση της γεωργίας (...) και είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην αύξηση της απόδοσης ανά εκτάριο όλων των καλλιεργειών», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε ζητήσει τη Δευτέρα μια «θεμελιώδη μεταρρύθμιση» της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Η Βόρεια Κορέα, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις για το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, δυσκολεύεται εδώ και χρόνια να θρέψει τον πληθυσμό της.

Από τις αρχές του 2020 οι αρχές της χώρας έχουν κλείσει τα σύνορά της προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία covid-19. Πέρυσι ξεκίνησε να έχει και πάλι κάποιες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, στη Βόρεια Κορέα έχουν αναφερθεί θάνατοι λόγω λιμού.

«Εκτιμούμε ότι οι ελλείψεις τροφίμων είναι σοβαρές», προειδοποίησε στα τέλη του μήνα ο Κου Μπιγούνγκ- σαμ εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου, ενώ πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να έχει ζητήσει τη συνδρομή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Η ηγεσία της Βόρειας Κορέα δέχεται επικρίσεις επειδή δίνει προτεραιότητα στα στρατιωτικά της προγράμματα, αντί να διασφαλίζει την ύπαρξη αρκετών τροφίμων για τον πληθυσμό της χώρας.

Το 2021 ο Κιμ είχε κάνει μια σπάνια αναφορά σε αυτές τις δυσκολίες, δηλώνοντας ότι η επισιτιστική κατάσταση στη χώρα του είναι «τεταμένη» και ζητώντας από τους πολίτες να προετοιμαστούν για «τη χειρότερη κατάσταση».

Το ίδιο έτος το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο KCTV είχε μεταδώσει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με «επισιτιστική κρίση».

Ο Κιμ είχε δώσει έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη στην ομιλία του με την οποία παρουσίασε το πρόγραμμά του για το 2022.

Η Βόρεια Κορέα πλήττεται περιοδικά από λιμούς, εκ των οποίων ένας τη δεκαετία του 1990 προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για εκατομμύρια.

Η χώρα είναι εξάλλου ιδιαίτερα ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές, κυρίως τις πλημμύρες και την ξηρασία, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, της αποψίλωσης των δασών και των δεκαετιών κακής πολιτικής διαχείρισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Προσφυγή στο Δικαστήριο για το νόμο περί «ξένης επιρροής»

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.
south Korea
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σεούλ θα αποτρέψει τον «αναγκαστικό» επαναπατρισμό Βορειοκορεατών αποστατών

Απευθυνόμενος σε περίπου 200 αποστάτες και τα μέλη των οικογενειών τους, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας είπε ότι η «επιδίωξη της ελευθερίας» τους χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το πώς η ελευθερία μπορεί να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί το ΝΑΤΟ λόγω της διακήρυξης της συνόδου του

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα θα απαντήσει με «τις ισχυρότερες στρατηγικές αντιδράσεις» για να αποτρέψει την επιθετικότητα και την απειλή πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως δημιούργησαν «ασιατικό ΝΑΤΟ»

Οι συμμαχικοί στρατοί, ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, ξεκίνησαν την Πέμπτη την τριήμερη άσκηση «Freedom Edge», η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων έναντι επιθέσεων με πυραύλους και υποβρύχια.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Βιετνάμ o Πούτιν μετά τη Β. Κορέα που υπέγραψε συμφωνία για την άμυνα

Η Μόσχα πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.