Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Ταϊβάν, έναντι τιμήματος 619 εκατ. δολαρίων, πυρομαχικών για τα αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της νήσου, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, με το Πεκίνο να έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης τα δύο τελευταία χρόνια.
Η νέα δυνητική πώληση, που αναμένεται να επιτείνει την οργή του Πεκίνου, αναμένεται να συμπεριλάβει κάπου 100 πυραύλους κατά ραντάρ (HARM) AGM-88B και 200 προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8, μεταξύ άλλων. Η πώληση θα ενισχύσει «τη δυνατότητα της Ταϊβάν να εγγυάται την υπεράσπιση του εναερίου χώρου της, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου.
Καταγράφεται τη στιγμή που οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο παραμένουν στο ζενίθ, ειδικά για την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν θεωρεί πως χρειάζεται. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε από την πλευρά του ότι η πώληση των όπλων που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο συμμορφώνεται προς τις παραδοσιακές θέσεις της Ουάσιγκτον όσον αφορά το Πεκίνο και την Ταϊπέι.
«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα αυτή για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς τη νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή», έκρινε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έσπευσε να χαιρετίσει τη νέα πώληση όπλων, την πρώτη που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ φέτος και ένατη επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία. «Μπροστά στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέκταση και την προκλητική συμπεριφορά της Κίνας, η Ταϊβάν θα συνεχίσει να αυξάνει ενεργά τις δυνατότητές της να αμυνθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ταϊπέι.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τις τελευταίες 24 ώρες 21 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (air defense identification zone, ADIZ) της νήσου. Η ADIZ της Ταϊβάν είναι αρκετά ευρύτερη από τον καθεαυτό εναέριο χώρο της νήσου. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και της ηπειρωτικής Κίνας.
Το υπουργείο διευκρίνισε πως επρόκειτο για 17 μαχητικά J-10 (σ.σ. συγκρίσιμα από τη σκοπιά των δυνατοτήτων με το αμερικανικό F-16) και 4 μαχητικά J-16 (σ.σ. κινεζική τροποποιημένη εκδοχή του σοβιετικού σχεδιασμού Σουχόι Su-27), τα οποία παραβίασαν τον νοτιοδυτικό τομέα της ADIZ, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με την πορεία που ακολούθησαν.
Η Ταϊπέι καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης τα δύο τελευταία χρόνια. Το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού. Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949), το Πεκίνο χαρακτηρίζει την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν απαιτείται.