ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,50% από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Χαμηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών η μείωση, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8,5% και την τράπεζα να αφήνει περιθώριο για διακοπή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,50%, με ηπιότερο ρυθμό απ’ ότι αναμένονταν, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αφήνοντας, παράλληλα, να εννοηθεί ότι δεν είναι πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 8,5% από 9%, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές, βάσει έρευνας του Bloomberg, ανέμεναν μείωση κατά 1%. 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα επιτόκια είναι πλέον «επαρκή για να στηρίξουν την αναγκαία ανάκαμψη μετά τον σεισμό, διατηρώντας τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό να διατηρηθούν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση της απασχόλησης μετά τον σεισμό». Παράλληλα η τράπεζα υπογραμμίζει ότι παραμένει σε επιφυλακή για «την επίδραση των ανισορροπιών προσφοράς-ζήτησης που προκαλούνται από τον σεισμό στον πληθωρισμό». 

Προερχόμενη από τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού από το 1998, η οικονομία αντιμετωπίζει ένα νέο σοκ που απειλεί την ανάπτυξη και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό που έκλεισε πέρυσι με το μικρότερο έλλειμμα της τελευταίας δεκαετίας και πλέον. Η καταστροφή από τον σεισμό αλλάζει επίσης τους πολιτικούς υπολογισμούς για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς υπάρχουν κατηγορίες από την αντιπολίτευση σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην προσπάθεια αρωγής.

Η Standard Chartered έχει προειδοποιήσει ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί στις 36 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ - από λίγο κάτω από 19 - εάν οι τρέχουσες εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές συνεχιστούν μετά τις εκλογές. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 0,9% μέχρι στιγμής φέτος, αφού έχασε σχεδόν 29% έναντι του αμερικανικού νομίσματος το 2022.

Αλλά είναι η κλίμακα της καταστροφής που πιθανότατα θα καθορίσει τον τόνο για τους φορείς χάραξης πολιτικής, με το συνολικό κόστος της καταστροφής να εκτιμάται σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να ελαφρύνει το βάρος για τους δανειστές, η κεντρική τράπεζα έχει ήδη εισαγάγει μια σειρά απαλλαγών, συμπεριλαμβανομένων απαλλαγών από τις απαιτήσεις αποθεματικών για ορισμένες από τις πιστώσεις στη ζώνη του σεισμού.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση με άνοδο κοντά στο 70%

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. 
ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διέθεσε σχεδόν 30 δισ. δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου έως τις προεδρικές εκλογές, οδηγώντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.