Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η Συμμαχία πρέπει να διασφαλίσει πως η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται «για να κερδίσει αυτό τον πόλεμο» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προετοιμάζεται για ειρήνη, αλλά αντίθετα «προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο».
«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις. Αυτός είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στις ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και συνομιλίες για την πιθανή παροχή αεροσκαφών στην εμπόλεμη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού σημείωσε πως το ρωσικό κράτος καλείται να γίνει «πιο αυταρχικό και στρατιωτικοποιημένο» τα επόμενα χρόνια, παραμένοντας από τις κύριες απειλές για τη Νορβηγία. «Δεν υπάρχει (δυνατή) επιστροφή», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, ο Λαρς Νόρντρουμ, κατά την παρουσίαση μιας ετήσιας αξιολόγησης των κινδύνων για τη Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία.
«Το ρωσικό κράτος θα είναι πιο αυταρχικό και στρατιωτικοποιημένο», δηλώνει επικαλούμενος μια ρωσική κοινή γνώμη χειραγωγημένη από την προπαγάνδα και τη σύσφιξη των σχέσεων της Μόσχας με άλλα αυταρχικά καθεστώτα. «Τα ρωσικά συμφέροντα δεν θα συμφωνούν με αυτά της Δύσης». Αυτή η ετήσια αξιολόγηση των κινδύνων, η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συμπεραίνει, όπως οι προηγούμενες, ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Νορβηγίας.
Ο πόλεμος ήταν «μια καταστροφή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Λαρς Νόρντουμ, επικαλούμενος τις συνέπειες των εμπορικών κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες, τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας και τους «πάνω από 100.000 Ρώσους στρατιώτες, που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» στην Ουκρανία.
Η σύγκρουση δήλωσε, αύξησε τη γεωπολιτική σημασία της Νορβηγίας, κυρίως γιατί την έκανε τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής ηπείρου στη θέση της Ρωσίας. «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα εξαρτώνται από τον νορβηγικό ενεργειακό εφοδιασμό για πολλά χρόνια», σημείωσε.
Η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού (PST) εκτιμά επομένως ότι η Ρωσία, η οποία προσπάθησε να «ασκήσει πίεση στην ενεργειακή ασφάλεια» πέρυσι, «θα προσπαθήσει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες» για τον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία φέτος.
Μια δολιοφθορά σε νορβηγικές ενεργειακές υποδομές από τη Ρωσία «δεν είναι πιθανή» το 2023, έκρινε ωστόσο η επικεφαλής της PST Μπεάτε Γκάνγκος. «Ενέργειες δολιοφθοράς μπορούν παρόλα αυτά να αποτελούν ένα επίκαιρο σενάριο, εάν η Ρωσία θέλει ακόμη να αυξήσει τη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και τη Δύση», διευκρινίζεται στην έκθεση της PST.
Η δολιοφθορά που φέρεται να έγινε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 πέρυσι στη γειτονική Βαλτική Θάλασσα, μια ενέργεια για την οποία η Ρωσία και οι ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται, είχε οδηγήσει τη Νορβηγία να ενισχύσει την ασφάλειά της γύρω από τα στρατηγικής σημασίας σημεία της, κυρίως τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.