ΓΔ: 1436.79 0.53% Τζίρος: 145.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Παραιτείται ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM.

Αύριο το βράδυ αναμένεται να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM.

O Όλιβερ Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ακολούθως αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμά του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές του Απριλίου, η οποία, κατά τον ίδιο θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασμένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα Επίτροπος καλεί τη χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της

Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη , κυρίως λόγω του ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει -στη βάση μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Επιμένει στον όρο «Μακεδονία» ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι

«Μπορώ να σας πω ότι πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύεται ο προσδιορισμός «Μακεδονικός» ή το «Μακεδονία». Αυτά ρυθμίζονται από το άρθρο 7 παράγραφος 2 και 3 της Συμφωνίας» ανέφερε ο Μίτσκοσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φον ντερ Λάιεν ζήτά από τη Βόρεια Μακεδονία τροποποίηση του Συντάγματος

«Ελπίζω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κοινό διάλογο θα ενωθούν και θα κάνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα για την πρόοδο» υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Οι Βρυξέλλες αδυνατούν να δεχτούν αιτήματα των Σκοπίων για την ενταξιακή τους πορεία. Τι εκτιμά για το ζήτημα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, Μιχάλης Ρόκας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια απέρριψε την πρόταση Όρμπαν σχετικά με την διένεξή της με τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.
ΔΙΕΘΝΗ

Όρμπαν: Η Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να είναι μέλος της ΕΕ εδώ και καιρό

Η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ήταν συνδεδεμένη μέχρι τώρα. Ωστόσο, το «βέτο» που έχει θέσει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία έχει καθυστερήσει την πρόοδο και για τις δύο χώρες.