ΓΔ: 2689.3 1.05% Τζίρος: 174.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:39
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
Εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας με φόντο αγροτική γη.

Cenergy: Αναλαμβάνει έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Η Σωληνουργεία Κορίνθου της Cenergy Holdings συμμετέχει στον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα και την πράσινη μετάβαση στην περιοχή.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα, συμμετέχει στο έργο του Διασυνδετηρίου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, ένα έργο-ορόσημο που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενδυναμώνει τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και υποστηρίζει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το έργο που αναπτύσσεται από κοινού από τον ΔΕΣΦΑ (Ελλάδα) και τη NOMAGAS JSC (Βόρεια Μακεδονία), περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 123 χλμ., 55 χλμ. στην Ελλάδα (ήδη ανατεθειμένα στη Σωληνουργεία Κορίνθου) και 68χλμ. στη Βόρεια Μακεδονία, συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών. Η στρατηγική αυτή διασύνδεση θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή, ενώ ταυτόχρονα θα της εξασφαλίσει πρόσβαση στο προηγμένο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και στις υποδομές LNG της Ελλάδας.

Μετά την επιτυχή υλοποίηση του ελληνικού τμήματος, η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε τώρα και την προμήθεια σωλήνων διαμέτρου 28" τύπου HSAW (Helical Submerged Arc Welded) για το τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, κατόπιν ανάθεσης από την εταιρεία RAPID BILD DOO. Όλοι οι σωλήνες είναι πιστοποιημένοι για μεταφορά υδρογόνου σύμφωνα με το πρότυπο ASME B31.12 - Option B, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα για την ενσωμάτωση καθαρής ενέργειας στο μέλλον.

«Διαμορφώνουμε το μέλλον των υποδομών υδρογόνου», δήλωσε ο Ηλίας Μπεκίρος, Γενικός Διευθυντής της Σωληνουργεία Κορίνθου. «Το έργο αυτό αποτελεί όχι μόνο μια σημαντική διασυνοριακή συνεργασία, αλλά και ένα ισχυρό βήμα προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ενεργειακή ανθεκτικότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2027. Σηματοδοτώντας την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σχετική τελετή στις 9 Ιουλίου 2025, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων μερών για την υλοποίηση ενός αξιόπιστου και βιώσιμου ενεργειακού διαδρόμου για το μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωληνωτές εγκαταστάσεις Κορίνθου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σωληνουργεία Κορίνθου: Αναλαμβάνει την προμήθεια σωλήνων για έργο του ΔΕΣΦΑ

Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε από τον ΔΕΣΦΑ τη σύμβαση για την κατασκευή και προμήθεια πάνω από 200 χλμ. χαλύβδινων σωλήνων για το έργο διπλασιασμού του κλάδου Καρπερή–Κομοτηνή, ενισχύοντας το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90ή ΔΕΘ: Επτά δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος, με γεώτρηση το 2027 μετά από 40 χρόνια. Ανακοίνωσε ενίσχυση για τη νέα Τούμπα με εργασίες από το καλοκαίρι του 2027 και παρέδωσε 34 νέα μουσεία και 200 αρχαιολογικούς χώρους.
Αγωγός φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μνημόνιο για επέκταση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα Βαλκάνια

Υπεγράφη MoU για την επέκταση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Β. Μακεδονίας-Σερβίας στο SEEF. Τονίστηκε η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας και ενίσχυσης διασυνδεσιμότητας για την ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Τσάφος: Ο κάθετος διάδρομος, στρατηγική ευκαιρία για Ελλάδα

Η Ελλάδα με έγκαιρες επενδύσεις σε υποδομές και διασυνδέσεις φυσικού αερίου εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια και μειωμένο κόστος για καταναλωτές, ενώ το έργο του κάθετου διαδρόμου επεκτείνεται σε Β. Μακεδονία και Σερβία.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση διαχειριστών φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη για τον Κάθετο Διάδρομο

Τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκαν διαχειριστές φυσικού αερίου της Πρωτοβουλίας Κάθετος Διάδρομος, ενόψει της ένταξης Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας στη συνεργασία για ενίσχυση της διασύνδεσης ενεργειακών αγορών.