ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χάκινγκ κινητού τηλεφώνου
Ένας χάκερ προσπαθεί να παραβιάσει δεδομένα μέσω smartphone με ψηφιακό κώδικα στο παρασκήνιο.

Στοχευμένες επιθέσεις από Ρώσους και Ιρανούς χάκερ στη Βρετανία

Το NCSC προτείνει την χρήση πολύπλοκων password με πολλαπλή ταυτοποίηση και επαγρύπνηση για τα εισερχόμενα mail για τον περιορισμό του κινδύνου πειρατείας.

Ρώσοι και Ιρανοί χάκερς επιτίθενται σε δημοσιογράφους και πολιτικούς για να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) που έχει σημάνει συναγερμό με ανακοίνωση στην οποία απευθύνεται προειδοποίηση για την αύξηση των προσπαθειών πειρατείας κατά ιδιωτών και οργανισμών.

«Οι εκστρατείες αυτές διεξάγονται από παράγοντες που έχουν ως βάση την Ρωσία και το Ιράν και καταδιώκουν ανελέητα τους στόχους τους για να κλέψουν online στοιχεία ταυτότητας και να υπονομεύσουν εν δυνάμει ευαίσθητα συστήματα», δήλωσε ο Πολ Τσίτσεστερ, αξιωματούχος του NCSC.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται οι ομάδες SEABORGIUM με βάση την Ρωσία και TA453 με βάση το Ιράν, η οποία συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης. Αν και οι δύο εκστρατείες είναι ξεχωριστές, οι δύο ομάδες «χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές και έχουν παρόμοιους στόχους».

«Οι επιθέσεις δεν θέτουν ως στόχο το ευρύ κοινό, αλλά ειδικούς τομείς, κυρίως στον πανεπιστημιακό κόσμο, την άμυνα, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, της μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα κέντρα μελετών, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές», επισημαίνει το NCSC.

Το «spear phishing» συνίσταται στην συγκέντρωση απόρρητων στοιχείων με τους πειρατές να υποδύονται τους νόμιμους παράγοντες. Αν και η μέθοδος είναι παλιά όσο το Internet, το NCSC περιγράφει με λεπτομέρειες τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. «Δημιουργούν πλαστά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποδυθούν τους έγκυρους ειδικούς, έχουν χρησιμοποιήσει υποτιθέμενες προσκλήσεις σε διασκέψεις ή άλλες εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με το NCSC, η ιρανική ομάδα TA453 έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Zoom, για να στείλει στην συνέχεια κακόβουλη τοποθεσία στην μπάρα της συνομιλίας της πλατφόρμας. «Συνιστούμε θερμά στους οργανισμούς και τους ιδιώτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι σε πιθανές προσεγγίσεις και να ακολουθούν τις συμβουλές της online προστασίας», προειδοποιεί ο Τσίτσεστερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η βοήθεια Βρετανίας στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Το Κρεμλίνο αντέδρασε αρνητικά στη βρετανική παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία για πυραύλους SCALP, λέγοντας πως κλιμακώνει τη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός Μπέρναμ υποσχέθηκε συνεχή στήριξη στο Κίεβο, παρά τις ρωσικές απειλές.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Βρετανία απειλείται να θεωρηθεί μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε επιθέσεις με drones ως συμμετοχή στον πόλεμο. Η Μόσχα προειδοποιεί για συνέπειες, ενώ το Λονδίνο δηλώνει στήριξη στην Ουκρανία.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός ΥΠΑΜ: "Ανεύθυνη" η ρωσική άσκηση κοντά στα βρετανικά παράλια

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γουές Στρίτινγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, τονίζοντας πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε λόγω κυβερνοεπιθέσεων

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ για διαμαρτυρία σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται σε ρωσικές υπηρεσίες. ΕΕ και Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις κατά προσώπων και οργανισμών της Ρωσίας.