ΓΔ: 1392.89 -0.34% Τζίρος: 36.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κριτική σε Ερντογάν για το μπλόκο στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση προσώπων που οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για τρομοκρατία».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τη στάση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε νωρίτερα πως θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με αφορμή τη βεβήλωση του Κορανίου από εξτρεμιστή σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Στοκχόλμη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι πολύτιμο αγαθό στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Για αυτόν τον λόγο, οι ανάρμοστες πράξεις δεν θεωρούνται αυτομάτως παράνομες».

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σουηδοδανός ακροδεξιός Ράσμους Πάλουνταν έκαψε αντίτυπο του Κορανίου στη διάρκεια διαδήλωσης στη Στοκχόλμη, διαμαρτυρόμενος για τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε (αυτήν τη διαμαρτυρία) με πολύ ξεκάθαρους όρους», υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξή του στην Die Welt.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Στοκχόλμη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Άγκυρας ύστερα από αυτό το επεισόδιο. Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως είναι «απολύτως αντίθετος σε τέτοιου είδους προσβολές» και κατά συνέπεια «σε αυτήν τη συμπεριφορά που είδαμε στους δρόμους της Στοκχόλμης».

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση προσώπων που οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για «τρομοκρατία» ή συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν το 2016.

Παρόλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία ήταν αρκετά συνεργάσιμη στις διαβουλεύσεις για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν πρέπει να ναυαγήσει στην τελική ευθεία. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και φυσικά με τη σύμμαχό μας Τουρκία», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας ότι 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «ζητώ από τους υπόλοιπους συμμάχους – την Ουγγαρία και την Τουρκία – να επισπεύσουν τις διαδικασίες στα κοινοβούλιά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες συνομιλίες με Τουρκία ώστε να μπει η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ

«Αναθέρμανση» των συζητήσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης σχεδιάζονται καθώς οι τουρκικές εκλογές έβγαλαν αποτέλεσμα, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την σκανδιναβική χώρα και να ενταχθεί στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία για «πράσινο φως» από Τουρκία σε Σουηδία και Φινλανδία

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία και η Ουγγαρία σύντομα θα προχωρήσουν τη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φινλανδοί δεν θέλουν να περιμένουν τη Σουηδία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, και να αφήσει εκτός Συμμαχίας την Σουηδία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίζει η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας - που μπλοκάρεται από τον Μάιο από την Άγκυρα - έχει βρεθεί σε αδιέξοδο έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, σε μία από τις οποίες κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.