Για «ατυχή» κατάσταση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέεκα Χααβίστο, μιλώντας για την αναμονή της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπου προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι «είναι μία πολύ ατυχής κατάσταση, το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία περιμένουν ακόμη την επικύρωση τόσο από την Ουγγαρία όσο και από την Τουρκία».
«Έχουμε αυτή την τριμερή ομάδα εργασίας στην οποία συζητάμε με την Τουρκία και ελπίζω ότι αυτή η ομάδα θα συναντηθεί σύντομα φέτος. Είχε συναντηθεί στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη. Πιστεύω ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας», προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.
Η Τουρκία φαίνεται να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, απαιτώντας την έκδοση ολοένα και περισσότερων Κούρδων «τρομοκρατών» που ζουν τη Σουηδία. Έως και 130 δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν. Και αυτό την ώρα που η σουηδική δικαιοσύνη, και όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις απελάσεις. Η Τουρκία «θέλει πράγματα τα οποία δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να της δώσουμε», παραδέχθηκε ο Κρίστερσον στις αρχές Ιανουαρίου αναφερόμενος στις απελάσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος την άνοιξη προέβλεπε την ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το 2023 αλλά δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το πότε ακριβώς, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP αυτό τον μήνα. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι σίγουρα εξαρτάται από μια απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου και του ουγγρικού κοινοβουλίου», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά της η Φινλανδία δεν σκοπεύει προς το παρόν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τον «μεγάλο αδελφό της», τη Σουηδία. «Ελπίζουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί», επανέλαβε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν από το Νταβός την προηγούμενη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της χώρας της και όχι της Σουηδίας.