ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Zakharova, Zaharova, Russia, Rossia
Πηγή: Shutterstock

Η Ρωσία επικρίνει την ΕΕ για την υποψηφιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν επισήμως στη χώρα, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

Η Ρωσία επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λέγοντας σήμερα πως η κίνηση αυτή της ΕΕ εντάσσεται στην προσπάθεια της Δύσης να επιβάλει τις πολιτικές της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν επισήμως στη Βοσνία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στον κόσμο και της επεκτατικής γραμμής της Δύσης, είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή είχε πρωταρχικά κίνητρο το στόχο της πλήρους γεωπολιτικής κατάκτησης της περιοχής», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ρωσική πρεσβεία στη Βοσνία.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, η ΕΕ χρησιμοποίησε τις ενταξιακές συνομιλίες για να αναγκάσει τις χώρες των Βαλκανίων να υιοθετήσουν «αυτομάτως» την εξωτερική πολιτική της και τις αποφάσεις της για κυρώσεις, σύμφωνα με τη δήλωση. Η Ρωσία έχει ασκήσει επίσης πιέσεις για να κλείσει το γραφείο του διεθνούς επόπτη για την ειρήνη στη Βοσνία, ενθαρρύνοντας τους αυτονομιστές Σέρβους της Βοσνίας να απειθούν στις αποφάσεις του απεσταλμένου.

«Έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο να απελευθερώσουμε την κυρίαρχη και ανεξάρτητη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από το παρωχημένο καθεστώς του προτεκτοράτου», αναφέρεται στη δήλωση. Ενώ η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα θεωρήσει «εχθρική ενέργεια» βήματα που μπορεί να κάνει η Βοσνία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν έχει μέχρι στιγμής επικρίνει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εντελώς ανεύθυνη η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης ανέφερε ο Μπορέλ

Όσον αφορά την καταστροφή του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που συνέδεε τη Φινλανδία με τη Γερμανία, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνδέσει το περιστατικό αυτό με κάποιον συγκεκριμένο δρώντα.