Το Πεκίνο εργάζεται για τη διάθεση ενός πακέτου υποστήριξης άνω των 143 δισ. δολαρίων για τη βιομηχανία παραγωγής μικροκυκλωμάτων (τσιπ), όπως δήλωσαν τρεις πηγές, στο πλαίσιο ενός μεγάλου βήματος αυτάρκειας στον αναφερόμενο τομέα βιομηχανικής παραγωγής, ώστε η Κίνα να αντιμετωπίσει τις κινήσεις των ΗΠΑ για την επιβράδυνση των κινεζικών τεχνολογικών εξελίξεων.
Η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα οικονομικών κινήτρων μέσα σε μία πενταετία, μέσω επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων για την ενίσχυση της παραγωγής μικροκυκλωμάτων, αλλά και για ερευνητικές δραστηριότητες στο εσωτερικό της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, μία πιο άμεση προσέγγιση από την Κίνα στη διαμόρφωση του μέλλοντος μιας βιομηχανίας που έχει εξελιχθεί σε έναν πυλώνα άσκησης γεωπολιτικής επιρροής, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για μικροκυκλώματα και την οποία το Πεκίνο θεωρεί ως καθοριστικής σημασίας για την κινεζική τεχνολογική πρωτοπορία.
Παράλληλα εκτιμάται ότι η αναφερόμενη πρωτοβουλία μέσω κινήτρων από το Πεκίνο ενδεχόμενα θα μεγαλώσει την ανησυχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχετικά με τον ανταγωνισμό από την Κίνα στη βιομηχανία της παραγωγής μικροκυκλωμάτων, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Μερικά μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ ανησυχούν ήδη σχετικά με την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της Κίνας στην παραγωγή των μικροκυκλωμάτων.
Το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, δήλωσαν δύο από τις πηγές που αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους, καθώς δεν είχαν επίσημη εξουσιοδότηση για να μιλήσουν στα ΜΜΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής υποστήριξης θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση των αγορών κινεζικού εξοπλισμού παραγωγής μικροκυκλωμάτων από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά, κυρίως στον τομέα της παραγωγής εξειδικευμένου εξοπλισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Τέτοιες εταιρίες θα δικαιούνται επιδότηση σε ποσοστό 20% για το οικονομικό κόστος των αγορών εξοπλισμού, όπως δήλωσαν οι τρεις πηγές. Η οικονομική υποστήριξη έρχεται από το Πεκίνο, μετά την έγκριση τον Οκτώβριο από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ενός συνολικού πακέτου κανονισμών, το οποίο μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση ερευνητικών εργαστηρίων και κέντρων εμπορικών δεδομένων σε εξελιγμένα μικροκυκλώματα τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Παράλληλα οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν μερικούς από τους συνεργάτες τους στον αναφερόμενο τομέα βιομηχανικής παραγωγής, όπως η Ιαπωνία και η Ολλανδία να περιορίσουν τις εξαγωγές τους στην Κίνα, αναφορικά με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Αύγουστο ένα σημαντικό νομοσχέδιο που προβλέπει επιχορηγήσεις 52,7 δισ. δολαρίων για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και για την πραγματοποίηση ερευνών, όπως επίσης και φοροαπαλλαγές για τα εργοστάσια παραγωγής μικροκυκλωμάτων εκτιμώμενου οικονομικού ύψους 24 δισ. δολαρίων.
Με αυτό το πακέτο κινήτρων, το Πεκίνο στοχεύει να ενισχύσει την υποστήριξή του στις κινεζικές εταιρίες για την παραγωγή, επέκταση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών υποδομών παραγωγής, συναρμολόγησης, συσκευασίας, έρευνας και ανάπτυξης μικροκυκλωμάτων, όπως δήλωσαν οι πηγές.
Το τελευταίο σχέδιο του Πεκίνου περιλαμβάνει προνομιακές φορολογικές πολιτικές για τη βιομηχανία παραγωγής μικροκυκλωμάτων της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.