Σε συμφωνία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή για ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο, ένα σημαντικό βήμα καθώς οι δυτικές κυρώσεις αποσκοπούν στην αναδιάταξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου για να αποτραπούν οι αιχμές των τιμών και να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία.
Μετά από μια αναταραχή διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής, η προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί η Τσεχική Δημοκρατία, ανέφερε στο Twitter ότι «οι πρεσβευτές μόλις κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό θαλάσσιο #πετρέλαιο». Η απόφαση πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα με γραπτή διαδικασία, αλλά αναμένεται να περάσει.
Η Ευρώπη έπρεπε να καθορίσει την μειωμένη τιμή που θα πληρώνουν τα άλλα έθνη μέχρι τη Δευτέρα, όταν τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και η απαγόρευση της ασφάλισης για τις προμήθειες αυτές. Το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο καθοδηγήθηκε από την Ομάδα των Επτά πλούσιων δημοκρατιών και χρειάζεται ακόμη την έγκρισή τους, έχει ως στόχο να αποτρέψει μια ξαφνική απώλεια ρωσικού πετρελαίου για τον κόσμο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας και σε περαιτέρω πληθωρισμό των καυσίμων.
Η Πολωνία καθυστερούσε επί μακρόν τη συμφωνία, επιδιώκοντας να θέσει το ανώτατο όριο όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 24 ώρες, όταν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διαμηνύσει ότι θα υποστήριζαν τη συμφωνία, η Βαρσοβία υποχώρησε τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Η Πολωνία αποδέχθηκε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντάς της να προχωρήσει στην επίσημη έγκριση της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος.
Η Βαρσοβία είχε καθυστερήσει να εγκρίνει τη συμφωνία για να εξετάσει έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο Σάντος δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.
«Η ακρωτηρίαση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας βρίσκεται στον πυρήνα της αναχαίτισης της ρωσικής πολεμικής μηχανής», δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, προσθέτοντας ότι χάρηκε που το ανώτατο όριο μειώθηκε κατά μερικά επιπλέον δολάρια σε σχέση με προηγούμενες προτάσεις. Είπε ότι κάθε δολάριο που μειώθηκε το ανώτατο όριο ισοδυναμεί με 2 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα για το πολεμικό ταμείο της Ρωσίας.
«Δεν είναι μυστικό ότι θέλαμε η τιμή να είναι χαμηλότερη», πρόσθεσε η Καλάς, υπογραμμίζοντας τις διαφορές εντός της ΕΕ. «Μια τιμή μεταξύ 30-40 δολαρίων είναι αυτό που θα έβλαπτε ουσιαστικά τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτός είναι ο καλύτερος συμβιβασμός που θα μπορούσαμε να πετύχουμε».
Το ποσό των 60 δολαρίων θέτει το ανώτατο όριο κοντά στην τρέχουσα τιμή του ρωσικού αργού, η οποία έπεσε πρόσφατα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Ορισμένοι επικρίνουν ότι αυτό δεν είναι αρκετά χαμηλό για να μειώσει μια από τις κύριες πηγές εσόδων της Ρωσίας. Εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τη διεθνή τιμή αναφοράς Brent, η οποία διαπραγματεύεται την Παρασκευή στα 86,68 δολάρια το βαρέλι, αλλά θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλή για τη Μόσχα ώστε να συνεχίσει να πουλάει ακόμη και αν απορρίπτει την ιδέα ενός ανώτατου ορίου.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου να χάσει μεγάλες ποσότητες αργού από τον νούμερο 2 παραγωγό στον κόσμο. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της βενζίνης για τους οδηγούς παγκοσμίως, γεγονός που έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες άλλων χωρών. Η Ευρώπη είναι ήδη βυθισμένη σε μια ενεργειακή κρίση, με τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες για την εκτίναξη του κόστους ζωής, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη πιο ευάλωτες στις μεταβολές του ενεργειακού κόστους.