Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Παρασκευή στις συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων στη φυλακή Ελ Ίνκα στο βόρειο τμήμα του Κίτο, της πρωτεύουσας του Ισημερινού, ενημέρωσε επίσημη πηγή. Πλέον «υπάρχουν δέκα επιβεβαιωμένοι θάνατοι» στη φυλακή Πιτσίντσα 1, ανέφερε η υπηρεσία φυλακών (SNAI). Προηγούμενος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί από την εισαγγελία, έκανε λόγο για εννιά νεκρούς. Τα θύματα, που δεν έφεραν τραύματα από πυροβόλα όπλα ή μαχαίρια, «προφανώς στραγγαλίστηκαν» δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός της αστυνομίας Βίκτορ Ερέρα. Ο στρατηγός, που είναι αρμόδιος για την ασφάλεια στο Κίτο, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν θέσει την κατάσταση στη φυλακή υπό έλεγχο.
Το γραφείο του εισαγγελέα θα αρχίσει να διενεργεί «έρευνα», ανέφερε νωρίτερα ο θεσμός μέσω Twitter. Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ελικόπτερο να πετάει πάνω από τη φυλακή, σε βόρειο τομέα της πρωτεύουσας. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μερικές ώρες έπειτα από τη μεταγωγή από την υπηρεσία φυλακών επίφοβου αρχηγού συμμορίας, γνωστού με το όνομα Μπερμούδες, από την Ελ Ίνκα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Άλλος αρχηγός συμμορίας επίσης μετήχθη στη Γουαγιακίλ. Ανακοινώνοντας χθες το πρωί το μέτρο αυτό της απομόνωσης όσων επιδιώκουν να «δημιουργήσουν χάος», ο συντηρητικός πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την επιχείρηση.
Η SNAI άνοιξε ξανά πρόσφατα τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Λα Ρόκα στη Γουαγιακίλ ώστε να μετάγονται εκεί ανώτερα στελέχη των συμμοριών. Οι φυλακές της χώρας έχουν μετατραπεί σε θέατρο αέναα επαναλαμβανόμενων σφαγών και συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Από τον Φεβρουάριο του 2021, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οκτώ μαζικές σφαγές μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα με απολογισμό κάπου 400 νεκρούς. Πολλά θύματα διαμελίστηκαν ή κάηκαν. Την 8η Νοεμβρίου, οκτώ κρατούμενοι σκοτώθηκαν στη φυλακή Ελ Ίνκα. Στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Λάσο άρχισε μεταγωγές περίπου 2.400 εγκλείστων, απόφαση που πυροδότησε βίαιη αντίδραση από τις συμμορίες, που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών. Εξαπέλυσαν επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά εναντίον πρατηρίων καυσίμων και τμημάτων της αστυνομίας, καθώς και με πυροβόλα όπλα. Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές στη Γουαγιακίλ. Το λιμάνι έχει μετατραπεί σε κόμβο στρατηγικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και σε οχυρό των συμμοριών.