Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014, τονίζοντας ότι «αυτοί που διέταξαν την επίθεση» πρέπει τώρα να δικαστούν.
Δικαστήριο στη Χάγη ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία και ότι η Ρωσία είχε τον γενικό έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων εκείνη την περίοδο.
Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους -δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης-, καταδικάστηκαν ερήμην για ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
«Η τιμωρία για όλες τις ρωσικές φρικαλεότητες -τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος- θα είναι αναπόφευκτη», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Από την πλευρά του ο σύμβουλός του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι «κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους» θα διερευνηθεί και «θα οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα».
«Μπορεί να ειπωθεί ότι αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας, ότι κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους θα τεκμηριώνεται, θα ερευνάται και θα καταλήγει σε ένα συμπέρασμα. Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί», τόνισε ο Ποντολιάκ στο Reuters.
«Από τα μέσα Μαΐου 2014 η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο πάνω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Στένχαϊς αναφερόμενος στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε η επιβατική πτήση στις 17 Ιουλίου 2014. Το δικαστήριο ανέγνωσε την απόφασή του για την υπόθεση τεσσάρων ανδρών που έχουν διασυνδέσεις με τη Ρωσία, οι οποίοι κατηγορούνται για μαζική δολοφονία για τον φερόμενο ρόλο τους στην κατάρριψη της πτήσης.
Η επιβατική πτήση MH17 καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Εκείνη την περίοδο, η περιοχή ήταν το σκηνικό συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων, ο προάγγελος του φετινού πολέμου.
Οι εκπρόσωποι των θυμάτων λένε ότι η απόφαση θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, αν και οι ύποπτοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, παραμένουν φυγόδικοι. Όλοι τους πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν θα τους εκδώσει. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη ή ευθύνη για την κατάρριψη του MH17 και το 2014 αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε παρουσία στην Ουκρανία.
Σήμερα, σε μια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ είπε στους δημοσιογράφους: «Θα μελετήσουμε αυτήν την απόφαση γιατί σε όλα αυτά τα ζητήματα, κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Αφού μελετήσουμε το νομικό έγγραφο, πιθανότατα θα είμαστε έτοιμοι να σχολιάσουμε».
Οι εισαγγελείς λένε ότι οι ύποπτοι, τρεις πρώην αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής στρατιωτικός ηγέτης, βοήθησαν στην οργάνωση και τη μεταφορά ενός πυραυλικού συστήματος BUK του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους.
Κατηγορούνται για κατάρριψη αεροπλάνου και για ανθρωποκτονία, σε μια δίκη που διεξήχθη με βάση το ολλανδικό δίκαιο. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να καταδικαστούν για κατηγορίες ανθρωποκτονίας από αμέλεια, εάν οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χάγης κρίνουν ότι η πράξη δεν ήταν προμελετημένη.
Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που αποτελούσαν βασικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον των υπόπτων υποδηλώνουν ότι αυτοί πίστευαν ότι στόχευαν ένα ουκρανικό μαχητικό. Τρεις από τους άνδρες δικάστηκαν ερήμην και ο τέταρτος δήλωσε αθώος μέσω δικηγόρων που προσέλαβε για να τον εκπροσωπήσουν. Κανείς τους δεν παρευρέθηκε στη δίκη.
Τα θύματα της MH17, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.