Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε ηγέτες χωρών της Ασίας ότι οι αμερικανικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα και θα μιλήσουν ανοικτά για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και της διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ο Μπάιντεν καταδίκασε επίσης τη «βίαιη και άδικη» εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πυραυλικές δοκιμές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, και κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να ακολουθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο συμφώνησε με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Μπάιντεν δήλωσε στη σύνοδο ότι «οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν με δυναμικό τρόπο….διατηρώντας ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας και διασφαλίζοντας ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση. Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας φιλοξενεί επίσης τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας αυτή την εβδομάδα, ενόψει της οποίας ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες στο Μπαλί και στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ στα τέλη της εβδομάδας, καθώς επίσης οι δεσμεύσεις για το κλίμα, η επισιτιστική ασφάλεια και οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Δεκαοχτώ χώρες που αντιστοιχούν στο ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας συμμετείχαν στη σημερινή Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών-μελών της ASEAN, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.