Χαρούμενοι κάτοικοι υποδέχθηκαν την Παρασκευή τα ουκρανικά στρατεύματα που έφτασαν στο κέντρο της Χερσώνας, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει από την εισβολή της τον Φεβρουάριο. Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «ιστορική μέρα».
Η Ρωσία δήλωσε ότι απέσυρε 30.000 στρατιώτες πέρα από τον ποταμό Ντνίπρο χωρίς να χάσει ούτε έναν στρατιώτη. Αλλά οι Ουκρανοί ζωγράφισαν μια εικόνα χαοτικής υποχώρησης, με τα ρωσικά στρατεύματα να πετούν τις στολές τους, να ρίχνουν τα όπλα τους και να πνίγονται προσπαθώντας να διαφύγουν.
Η απόσυρση σηματοδότησε την τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση του πολέμου και την πρώτη που συνεπάγεται την υποχώρηση μιας τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης μπροστά στη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση που έχει ανακαταλάβει τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας.
Βιντεοσκοπημένο υλικό που επαληθεύτηκε από το Reuters έδειξε δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν και να φωνάζουν συνθήματα νίκης στην κεντρική πλατεία της πόλης της νότιας Ουκρανίας, όπου οι προφανώς πρώτοι Ουκρανοί στρατιώτες που έφτασαν έβγαλαν selfies μέσα στο πλήθος.
Όπως αναφέρει το Reuters, η υπηρεσία πληροφοριών άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Χερσώνα αποκαθίσταται υπό ουκρανικό έλεγχο και διέταξε τυχόν εναπομείναντα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν στις δυνάμεις του Κιέβου που εισέρχονται στην πόλη.
Οι ντόπιοι είχαν τοποθετήσει ουκρανικές σημαίες στην πλατεία, καθώς διέρρεε η είδηση του τέλους της οκτάμηνης και πλέον κατοχής.
Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προέλαυναν κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο ταπεινωτικές ρωσικές υποχωρήσεις του πολέμου, οι χωρικοί βγήκαν από τις κρυψώνες τους και, εν μέσω δακρύων ανακούφισης και χαράς, περιέγραψαν πώς τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σκοτώσει τους κατοίκους και λεηλατήσει τα σπίτια.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις μαρτυρίες και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς των κατοίκων του ανακαταληφθέντος χωριού Blahodatne, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Χερσώνας.
Ζελένσκι: Ιστορική ημέρα - Η Χερσώνα είναι δική μας
Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι «εισήλθε» στη Χερσώνα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.
Daily Mail: Οι Δυτικοί έδωσαν στον Πούτιν όρους για παράδοση
Όροι παράδοσης προσφέρθηκαν στον Βλάντιμιρ Πούτιν από τη Δύση, αποκάλυψε σήμερα ένας ειδικός σε θέματα πολιτικής, καθώς τα στρατεύματα της Μόσχας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την Χερσώνα, σε μια ακόμη ταπεινωτική ήττα.
Όπως γράφει η Daily Mail o καθηγητής Valery Solovey, που έχει στο παρελθόν διατελέσει στο διάσημο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και ισχυρίζεται ότι έχει διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, είπε ότι οι όροι προβλέπουν να παραδώσει Ρωσία όλα τα εδάφη στην Ουκρανία με εξαίρεση την Κριμαία, η οποία θα γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το καθεστώς της θα ξανασυζητηθεί το 2029.
Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος θα αποφύγουν ποινικές διώξει για τον πόλεμο και θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στην εξουσία, ισχυρίστηκε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση είχε συζητηθεί μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του πριν παρουσιαστεί στον στενό κύκλο του Πούτιν - ο οποίος αντέδρασε θετικά στην ιδέα.
Η Ρωσία έχει αναφερθεί στο θέμα της επανέναρξης διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον σιωπηρά πιέζει το στο Κίεβο να κάνει το ίδιο. Ο στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια χειμερινή παύση στις μάχες αποτελεί «ευκαιρία» για συνομιλίες.
Ο Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, πάντως, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.