ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο έπληξε η Ρωσία με νέους βομβαρδισμούς

Η Ρωσία έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, πλήττοντας για ακόμη μια φορά το Κίεβο. Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν πως απέκρουσαν τη ρωσική επιθετικότητα στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σήμερα το πρωί, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για πυραυλικές επιθέσεις.

Καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με το Reuters. Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 08:00 ως τις 08:20. Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που στοχοθέτησαν «τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής».

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις αεροπορικές της επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, αφού κατηγόρησε το Κίεβο για την έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας.

Την Κυριακή, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν σκληρή επίθεσητων ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι μια στρατιωτική μονάδα από το Τσοπ στη δυτική Ουκρανία ανέλαβε την απόκρουση της επίθεσης, αλλά δεν είπε πού σημειώθηκε η σύγκρουση, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Σταμάτησαν τις σκληρές επιθετικές ενέργειες του εχθρού», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία, τονίζοντας πως «η ρωσική επίθεση απωθήθηκε». Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι το «ταμείο ανταλλαγών» της Ουκρανίας έχει αναπληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αιχμαλωτίστηκαν Ρώσοι στρατιώτες. Οι πιο σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ντόνετσκ έγιναν γύρω από τις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντιίβκα.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές του Χαρκόβου, της Χερσώνας και του Λουχάνσκ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο ανέφερε ότι το ουκρανικό πυροβολικό έβαλε επίσης κοντά στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Η ραδιενέργεια στην περιοχή παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Το πρακτορείο Reuters, που αναμεταδίδει τις πληροφορίες των ρωσικών πρακτορείων, διευκρίνισε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές σχετικά με την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ελπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να έχει τη σοφία να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια αντιπαράθεση παρόμοια με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι ανακάλυψε ότι ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ είχε αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, μετά την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων -μια επιχείρηση Κουβανών εξόριστων με την υποστήριξη των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κομμουνιστική κυριαρχία - που ανατράπηκε από την Κούβα- και την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ιταλία και την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης για την Κρίση των Πυραύλων, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι υπάρχουν ομοιότητες με το 1962, κυρίως επειδή η Ρωσία απειλείται πλέον από τα όπλα της Δύσης στην Ουκρανία. «Ελπίζω ότι στη σημερινή κατάσταση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να καταλάβει ποιος δίνει εντολές και το πώς», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημειώνοντας πως «αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική».

"Η διαφορά είναι ότι στο μακρινό 1962, ο Χρουστσόφ και ο Κένεντι βρήκαν τη δύναμη να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοφία, και τώρα δεν βλέπουμε τέτοια ετοιμότητα από την πλευρά της Ουάσινγκτον και των (σ.σ. χωρών) δορυφόρων της", συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.