ΓΔ: 2569.02 -0.11% Τζίρος: 102.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:37
borrell
Φώτο: Shutterstock

Τα ΗΑΕ ζητούν εξηγήσεις για τις δηλώσεις Μπορέλ περί «ζούγκλας»

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν χθες Δευτέρα τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα ζητώντας του εξηγήσεις για τις «ρατσιστικές», όπως τις χαρακτήρισαν, δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως», μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.

Σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία στη Μπριζ του Βελγίου ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Ευρώπη «κήπο» και τον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα», η οποία «θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».

«Οι κηπουροί θα πρέπει να φροντίζουν τον κήπο, αλλά δεν θα τον προστατεύσουν χτίζοντας τοίχους. Ένας μικρός, όμορφος κήπος που είναι περιτριγυρισμένος από ψηλούς τοίχους για να εμποδίσει τη ζούγκλα να εισέλθει δεν είναι λύση. Διότι η ζούγκλα έχει μεγάλες ικανότητες ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Οι κηπουροί θα πρέπει να πάνε στη ζούγκλα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Μπορέλ αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις του είναι ρατσιστικές και με αποικιοκρατική χροιά, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. Στόχος του ήταν να απορρίψει την ιδέα της «Ευρώπης φρουρίου» και να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να έχουν σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εξήγησε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ, επιβεβαιώνοντας τις άριστες διμερείς σχέσεις και τη βούληση για στενότερη στρατηγική συνεργασία, με έμφαση σε οικονομία, επενδύσεις και ενέργεια.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπαδοπούλου με την Υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων ΗΑΕ

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου συναντήθηκε με την υπουργό των ΗΑΕ Λάνα Νουσέιμπε για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, τον διμερή συντονισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΑΕ για σταθερότητα και ασφάλεια.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

EASA: Προειδοποίηση για πτήσεις στη Μέση Ανατολή λόγω νέων εχθροπραξιών

Η EASA αυστηροποιεί τις προειδοποιήσεις της και συστήνει στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν εναέριους χώρους στη Μέση Ανατολή λόγω της έντασης ΗΠΑ-Ιράν, επισημαίνοντας κινδύνους σε αρκετές χώρες της περιοχής.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν επιτίθεται σε 2 δεξαμενόπλοια ΗΑΕ στο Ορμούζ – Νεκρός ναυτικός

Δύο δεξαμενόπλοια των ΗΑΕ επλήγησαν από ιρανικούς πυραύλους στο στενό του Ορμούζ, με αποτέλεσμα τον θάνατο μέλους πληρώματος κι οκτώ τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση Ιράν σε δεξαμενόπλοια ΗΑΕ στο Ορμούζ – ένας νεκρός

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι δύο δεξαμενόπλοιά τους στο στενό του Ορμούζ δέχθηκαν ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, με έναν νεκρό μέλος πληρώματος, καταδικάζοντας το περιστατικό και διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης.